Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 2/3 szkl. pestek dyni
- 1/2 szkl. pestek słonecznika
- 1,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- 25g świeżych drożdży
- ok. 400ml wody
- 3-4 łyżki oleju/oliwy
Przygotowujemy rozczyn: pokruszone drożdże rozrobić w 100ml ciepłej wody, dodać łyżkę mąki i pół łyżeczki cukru, wymieszać, zostawić do "ruszenia", czyli aż się spieni. Po tym czasie mieszamy mąkę z dynią i słonecznikiem, solą, dodajemy oliwę/olej oraz rozczyn. Podlewając stopniowo ciepłą wodę wyrabiamy ciasto. Zagniatamy parę minut, aż ciasto będzie elastyczne. Odstawiamy ciasto na 1 godz. do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przekładamy do keksówki. Wierzch ciasta smarujemy jajkiem i posypujemy ziarnami lekko je dociskając. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. pół godz. Pieczemy 70-80 min. w 200st.C. Gotowy chleb po wyjęciu z formy i postukaniu w spód powinien wydać głuchy odgłos.
Smacznego!
Uwielbiam domowe pieczywo :) nijak ma sie do tych sklepowych chlebów, pycha!
OdpowiedzUsuń