poniedziałek, 12 sierpnia 2013

CHLEB Z PESTKAMI DYNI I SŁONECZNIKA

              Zdrowy i smakowity chlebek z masą ziaren dyni i słonecznika, które przyjemnie się chrupie. 


Składniki:
  • 500g mąki pszennej
  • 2/3 szkl. pestek dyni
  • 1/2 szkl. pestek słonecznika
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 25g świeżych drożdży
  • ok. 400ml wody
  • 3-4 łyżki oleju/oliwy
Przygotowujemy rozczyn: pokruszone drożdże rozrobić w 100ml ciepłej wody, dodać łyżkę mąki i pół łyżeczki cukru, wymieszaćzostawić do "ruszenia", czyli aż się spieni. Po tym czasie mieszamy mąkę z dynią i słonecznikiem, solą, dodajemy oliwę/olej oraz rozczyn. Podlewając stopniowo ciepłą wodę wyrabiamy ciasto. Zagniatamy parę minut, aż ciasto będzie elastyczne. Odstawiamy ciasto na 1 godz. do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przekładamy do keksówki. Wierzch ciasta smarujemy jajkiem i posypujemy ziarnami lekko je dociskając. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. pół godz. Pieczemy 70-80 min. w 200st.C. Gotowy chleb po wyjęciu z formy i postukaniu w spód powinien wydać głuchy odgłos.

Smacznego!


1 komentarz:

  1. Uwielbiam domowe pieczywo :) nijak ma sie do tych sklepowych chlebów, pycha!

    OdpowiedzUsuń