Zieloniutki koktajl na egzotyczną nutę. Mieszanka soków z owoców tropikalnych i zmiksowany ananas. Zielony kolor to efekt dodania Curacao Blue. Do tego dekoracja z parasolki i myślami przenoszę się na tropikalna plażę na skraju dżungli;)
Dodałam pewien niecodzienny składnik roślinny, a jakże - listki stewii. Jest to roślina o bardzo słodkich liściach, bardzo zdrowa, szczególnie polecana cukrzykom. Dodała niecodziennej słodkości koktajlowi.
Dodałam pewien niecodzienny składnik roślinny, a jakże - listki stewii. Jest to roślina o bardzo słodkich liściach, bardzo zdrowa, szczególnie polecana cukrzykom. Dodała niecodziennej słodkości koktajlowi.
Składniki:
- 120 ml soku pomarańczowego
- 70 ml soku o smaku egzotycznym
- 3-4 plastry ananasa z puszki
- 70 ml zalewy z ananasów z puszki
- 80 ml białego rumu
- ewentualnie nieco syropu cukrowego
- 10 ml likieru lub syropu Curacao Blue
- kilka listków stewii
- lód
Wszystkie składniki poza rumem, syropem cukrowym i Curacao wlewamy do miksera i dokładnie miksujemy na gładką masę. Przelewamy do szklanki typu hurricane odlewając 10-15 ml, dolewamy rum i syrop cukrowy do smaku. Odlaną odrobinę mieszanki soków łączymy z likierem Curacao Blue. Powinien powstać zielony roztwór, który delikatnie przelewamy po łyżce przytkniętej do ścianki szklanki. Opadnie on nieco na dno zabarwiając koktajl na zielono. Od ilości curacao zależy intensywność koloru.
Cheers!
Świetnie wygląda i pewnie świetnie smakuje taki drink. Ciekawy blog. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń