Lekkie danie na letni obiad. Zdrowy, pożywny i kolorowy. Zaskakujące, jak dobrze smakuje łosoś z pastą z bobu!
Składniki (na 3 porcje):
Łosoś:
- 1 spory płat świeżego łososia
- w sumie mała garstka posiekanych ziół: tymianek cytrynowy, oregano, bazylia, szczypiorek
- 2 małe ząbki czosnku
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek
Łososia kroimy na 3 części, solimy i pieprzymy, nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Z każdej strony skrapiamy go oliwą i sokiem z cytryny. Na końcu posypujemy ziołami. Przekładamy do naczynia do zapiekania i pieczemy 20 min. w 190st.C.
Pasta z bobu (z tego przepisu):
- 2/3 opakowania bobu
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżka majonezu
- świeże zioła, po 0,5 łyżeczki: bazylia, oregano, rozmaryn, tymianek (u mnie odmiana cytrynowa)
- sól, pieprz
Bób gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odstawiamy do przestygnięcia. Łuskamy, dodajemy śmietanę i majonez, mieszankę posiekanych ziół oraz sól i pieprz. Wszystko miksujemy lub blendujemy na gładką masę.
Ryż z kukurydzą i kurkumą:
- 3 porcje ryżu
- 1/3 puszki kukurydzy
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz
- 1-2 łyżeczki kurkumy
- olej do smażenia
Ryż gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i przekładamy na patelnię z odrobiną oleju. Dodajemy szczypiorek, kukurydzę i kurkumę. Przesmażamy razem przez chwilę.
Smacznego!
i mnie masz! takie danie i zdobyłaś moje kulinarne "serce" :]
OdpowiedzUsuńtaki obiad to ja rozumiem:)
OdpowiedzUsuń