czwartek, 25 lipca 2013

ZIOŁOWY ŁOSOŚ Z PASTĄ Z BOBU I ZŁOCISTYM RYŻEM Z KURKUMĄ

              Lekkie danie na letni obiad. Zdrowy, pożywny i kolorowy. Zaskakujące, jak dobrze smakuje łosoś z pastą z bobu!


Składniki (na 3 porcje):

Łosoś:
  • 1 spory płat świeżego łososia
  • w sumie mała garstka posiekanych ziół: tymianek cytrynowy, oregano, bazylia, szczypiorek
  • 2 małe ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
Łososia kroimy na 3 części, solimy i pieprzymy, nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Z każdej strony skrapiamy go oliwą i sokiem z cytryny. Na końcu posypujemy ziołami. Przekładamy do naczynia do zapiekania i pieczemy 20 min. w 190st.C.

Pasta z bobu (z tego przepisu):

  • 2/3 opakowania bobu
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka majonezu
  • świeże zioła, po 0,5 łyżeczki: bazylia, oregano, rozmaryn, tymianek (u mnie odmiana cytrynowa)
  • sól, pieprz
Bób gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odstawiamy do przestygnięcia. Łuskamy, dodajemy śmietanę i majonez, mieszankę posiekanych ziół oraz sól i pieprz. Wszystko miksujemy lub blendujemy na gładką masę. 

Ryż z kukurydzą i kurkumą:
  • 3 porcje ryżu
  • 1/3 puszki kukurydzy
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżeczki kurkumy
  • olej do smażenia
Ryż gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i przekładamy na patelnię z odrobiną oleju. Dodajemy szczypiorek, kukurydzę i kurkumę. Przesmażamy razem przez chwilę.

Smacznego!



2 komentarze: