Uwielbiam kruche i delikatne mięsiwa w gęstych, aromatycznych sosach. A ten gulasz, czy jemu podobne bitki w sosie z czerwonego wina, właśnie takie są. Dla mnie rewelacja! Idealne do kaszy, ziemniaków, klusek lub po prostu z samym chlebem, który można maczać w sosie. Danie nie tylko na chłodne jesienno-zimowe wieczory.
Składniki (na 5-6 porcji):
- 1kg łopatki wieprzowej
- kilka łyżek mąki
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 marchewka
- 250 ml czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina
- 500 ml bulionu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2-3 ząbki czosnku
- zioła najlepiej świeże: 2 łyżeczki tymianku, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka bazylii
- ostra papryka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Mięso pokroić na kostkę ok. 2 cm. Oprószyć solą, pieprzem i odrobiną mąki. Obsmażyć mięso na patelni z niewielką ilością tłuszczu. Przełożyć mięso do garnka.
Na patelni zeszklić cebulę z czosnkiem i przełożyć do garnka z mięsem. Na tej samej patelni podsmażyć pieczarki posiekane na plasterki. Podobnie uczynić z papryką pokrojoną w paseczki i marchewką w półplasterkach. Wszystko umieścić w garnku z mięsem. Do mięsa z warzywami wlać bulion i wino, dodać koncentrat i zioła, przyprawić solą i pieprzem. Przykryć garnek, dusić mięso do miękkości ok. 1,5 godz. na wolnym ogniu często mieszając. Łatwiejsza i bezpieczniejsza opcja to wstawienie potrawy w żaroodpornym naczyniu do piekarnika i zapiekanie pod przykryciem w ok. 190st.C.
Na patelni zeszklić cebulę z czosnkiem i przełożyć do garnka z mięsem. Na tej samej patelni podsmażyć pieczarki posiekane na plasterki. Podobnie uczynić z papryką pokrojoną w paseczki i marchewką w półplasterkach. Wszystko umieścić w garnku z mięsem. Do mięsa z warzywami wlać bulion i wino, dodać koncentrat i zioła, przyprawić solą i pieprzem. Przykryć garnek, dusić mięso do miękkości ok. 1,5 godz. na wolnym ogniu często mieszając. Łatwiejsza i bezpieczniejsza opcja to wstawienie potrawy w żaroodpornym naczyniu do piekarnika i zapiekanie pod przykryciem w ok. 190st.C.
Najlepiej przygotować mięso dzień wcześniej, żeby dobrze przeszło wszystkimi smakami. Podawałam z ziemniakami lub kaszą jęczmienną oraz ogórkami konserwowymi.
Smacznego!
wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie gulasze, chociaż zazwyczaj jadam je zimą i jesienią. Kiedy potrzeba czegoś sycącego i rozgrzewającego.
OdpowiedzUsuńZrobię jutro!:)
OdpowiedzUsuńPychota. Jutro po raz trzeci ho zrobię :)
OdpowiedzUsuń