piątek, 19 lipca 2013

GULASZ WIEPRZOWY Z PAPRYKĄ I PIECZARKAMI NA CZERWONYM WINIE

                  Uwielbiam kruche i delikatne mięsiwa w gęstych, aromatycznych sosach. A ten gulasz, czy jemu podobne bitki w sosie z czerwonego wina, właśnie takie są. Dla mnie rewelacja! Idealne do kaszy, ziemniaków, klusek lub po prostu z samym chlebem, który można maczać w sosie. Danie nie tylko na chłodne jesienno-zimowe wieczory.


Składniki (na 5-6 porcji):

  • 1kg łopatki wieprzowej
  • kilka łyżek mąki
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchewka
  • 250 ml czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina
  • 500 ml bulionu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • zioła najlepiej świeże: 2 łyżeczki tymianku, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka bazylii
  • ostra papryka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Mięso pokroić na kostkę ok. 2 cm. Oprószyć solą, pieprzem i odrobiną mąki. Obsmażyć mięso na patelni z niewielką ilością tłuszczu. Przełożyć mięso do garnka.
Na patelni zeszklić cebulę z czosnkiem i przełożyć do garnka z mięsem. Na tej samej patelni podsmażyć pieczarki posiekane na plasterki. Podobnie uczynić z papryką pokrojoną w paseczki i marchewką w półplasterkach. Wszystko umieścić w garnku z mięsem. Do mięsa z warzywami wlać bulion i wino, dodać koncentrat i zioła, przyprawić solą i pieprzem. Przykryć garnek, dusić mięso do miękkości ok. 1,5 godz. na wolnym ogniu często mieszając. Łatwiejsza i bezpieczniejsza opcja to wstawienie potrawy w żaroodpornym naczyniu do piekarnika i zapiekanie pod przykryciem w ok. 190st.C.
Najlepiej przygotować mięso dzień wcześniej, żeby dobrze przeszło wszystkimi smakami. Podawałam z ziemniakami lub kaszą jęczmienną oraz ogórkami konserwowymi.

Smacznego!



4 komentarze:

  1. uwielbiam takie gulasze, chociaż zazwyczaj jadam je zimą i jesienią. Kiedy potrzeba czegoś sycącego i rozgrzewającego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota. Jutro po raz trzeci ho zrobię :)

    OdpowiedzUsuń