środa, 3 lipca 2013

MUFFINKI KAKAOWE Z TRUSKAWKAMI

               Lubię połączenie kakao/czekolady z truskawkami lub wiśniami. Muffinki w takim wydaniu to pyszny łakoć na piknik, długi spacer lub dłuższą podróż pociągiem;) Ciasto wyszło lekko wilgotne, czyli takie jak lubię. Gorzkie kakao, słodkie ciasto i truskawki - to jest to!


Składniki (na ok.20 sztuk):
  • 2,5 szklanki mąki
  • 3-4 łyżki kakao do wypieków
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 garści truskawek
  • migdały w płatkach
Ciasto na muffinki przygotowujemy mieszając suche składniki w jednej misce, a w drugiej mokre. Dodajemy mokre składniki do suchych, wrzucamy umyte, wyszypułkowane i pokrojone na drobniejsze kawałki truskawki i szybko mieszamy kilkoma ruchami łyżki (tylko do połączenia się składników, nie należy za długo mieszać). Ciasto ma mieć dość gęstą ale lejącą konsystencję. Do form na muffinki nakładamy ciasto i posypujemy płatkami z migdałów lekko je wciskając w ciasto, by nie odpadły. Pieczemy ok. 20 min. w 190st.C. Studzimy na kratce.

Smacznego!



4 komentarze:

  1. O tak idealne połączenie i do tego migdały mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o pyszności, właśnie na takie coś mam ochotę:):P

    OdpowiedzUsuń
  3. super, też bym zjadła jedno...

    OdpowiedzUsuń