Lubię połączenie kakao/czekolady z truskawkami lub wiśniami. Muffinki w takim wydaniu to pyszny łakoć na piknik, długi spacer lub dłuższą podróż pociągiem;) Ciasto wyszło lekko wilgotne, czyli takie jak lubię. Gorzkie kakao, słodkie ciasto i truskawki - to jest to!
Składniki (na ok.20 sztuk):
- 2,5 szklanki mąki
- 3-4 łyżki kakao do wypieków
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/3 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1/2 szklanki oleju
- 2 garści truskawek
- migdały w płatkach
Ciasto na
muffinki przygotowujemy mieszając suche składniki w jednej misce, a w
drugiej mokre. Dodajemy mokre składniki do suchych,
wrzucamy umyte, wyszypułkowane i pokrojone na drobniejsze kawałki truskawki i szybko mieszamy kilkoma ruchami łyżki (tylko do połączenia się
składników, nie należy za długo mieszać). Ciasto ma mieć dość gęstą ale lejącą konsystencję. Do form na muffinki nakładamy ciasto i posypujemy płatkami z migdałów lekko je wciskając w ciasto, by nie odpadły. Pieczemy ok. 20 min. w 190st.C. Studzimy na kratce.
O tak idealne połączenie i do tego migdały mniam :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się :) Muszą smakowac cudownie
Usuńo pyszności, właśnie na takie coś mam ochotę:):P
OdpowiedzUsuńsuper, też bym zjadła jedno...
OdpowiedzUsuń