Bardzo lubię wszelkiego rodzaju sery oraz danie z ich dodatkiem. Czemu więc nie iść na całość i nie przygotować sosu z trzech rodzaj serów? Wyszło smakowicie. To coś zupełnie innego od standardowych sosów do makaronu. A pieczarki idealnie się komponują w tym daniu.
Pomysł zaczerpnęłam po przeczytaniu gdzieś w internecie, że makaron z sosem serowym to amerykańska "klasyka" (?). Zapragnęłam spróbować i oto, co stworzyłam łącząc składniki tak, jak intuicja mi podpowiadała;)
Składniki (na 4-5 porcji):
- ulubiony makaron. Na zdjęciu rurki, choć świderki też się świetnie spisały - sos pięknie wnikał w zagłębienia tego makaronu
- 150g sera gouda
- 100g twardego sera długodojrzewającego (typu parmezan)
- 100g sera z niebieska pleśnią (typu gorgonzola)
- 1/3 szkl. mleka
- 250-300g pieczarek
- szczypiorek
- 1-2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Makaron gotujemy al dente.
Pieczarki myjemy, kroimy na drobne kawałki lub plasterki. Podsmażamy.
Sery ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Ser z pleśnią rozdrabniamy. W garnku podgrzewamy mleko, dodajemy do niego wszystkie trzy rodzaje sera, mieszamy dalej podgrzewając, aż sery się rozpuszczą. Masa powinna być dosyć gęsta. Dorzucamy posiekany szczypiorek, czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy pieczarki i wszystko dokładnie mieszamy i chwilę gotujemy. Jeśli masa byłaby za gęsta, rozrzedzamy ją mlekiem. Jeśli będzie za rzadka, zagęszczamy przesiewając odrobinę mąki i energicznie mieszając cały czas podgrzewając, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz