czwartek, 4 lipca 2013

RYBA + ZIEMNIAKI + SZPINAK = ZAPIEKANKA RYBNA

                 Chodziło za mną ostatnio coś rybnego. Zdecydowałam się na dorsza ze świeżym szpinakiem, ziemniakami, pieczarkami i odrobiną sera z niebieską pleśnią. I takie połączenie smaków bardzo mi zasmakowało. Ryba, szpinak i ser zawsze stanowią smaczne połączenie, a ziemniaki to dobre dopełnienie. Sos beszamelowy posypany siekanym jajkiem sprawia, że danie jest delikatniejsze. Nie obawiajcie się sera pleśniowego. Idealnie komponuje się ze szpinakiem i rybą!
Użyłam dorsza, ale można wykorzystać każdą inną rybę, np. łososia.


Składniki (na 5-6 porcji):
  • 500g dorsza
  • 5-6 średnich ziemniaków
  • 1 kg świeżego szpinaku (lub ok. 300g mrożonego)
  • 250 g pieczarek
  • 4 jajka
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • estragon
  • rozmaryn
  • sól, pieprz 
  • sok z cytryny
  • olej do smażenia
Sos beszamelowy:
  • 0,5 l mleka
  • 5 łyżek mąki
  • 50 ml oleju
  • 2 ząbki czosnku 
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
Sprawdzamy, czy ryba nie ma ości i ewentualne usuwamy. Kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy i przesmażamy z obu stron, ale nie całkiem.
Ziemniaki obieramy, kroimy na grube plastry i gotujemy na półtwardo. Odcedzamy, odstawiamy na parę minut, by obeschły, posypujemy dość obficie ziołami i obsmażamy na złoty kolor.
Szpinak płuczemy, obrywamy twarde łodygi i smażymy "na papkę", pod koniec dodajemy 2 przeciśnięte ząbki czosnku, sól i pieprz.
Pieczarki kroimy na ćwiartki lub grube półplasterki, lekko przesmażamy.
Jajka gotujemy na twardo. Dwa kroimy na ósemki, dwa dość drobno.

Sos beszamelowy: na rozgrzany olej w garnku wrzucamy mąkę, robimy jasną zasmażkę, do której dodajemy prawie gorące mleko i szybko stale mieszamy, by nie zrobiły się grudki. Doprawiamy do smaku przyprawami i czosnkiem. Gotujemy mieszając, aż do uzyskania dość gęstej, aksamitnej konsystencji.

Na dnie naczynia do zapiekania wysmarowanego tłuszczem i oprószonego bułką tartą układamy kawałki ryby, pomiędzy nimi i na nich kładziemy ziemniaki, dorzucamy jajka w ósemkach, pieczarki i rozdrobniony ser pleśniowy. Na tym wszystkim układamy szpinak. Całość polewamy dokładnie sosem beszamelowym lekko go rozsmarowując. Wierzch posypujemy siekanymi jajkami. Pieczemy 40 min w 190st.C.

Smacznego!



2 komentarze: