Na Gwiazdkę dostałam szybkowar:) I do tej pory jeszcze nie miałam okazji go użyć. (A może za bardzo przyzwyczaiłam się do tradycyjnych garnków?) W końcu przy okazji chęci zrobienia duszonego mięsa postanowiłam go wypróbować. I to był strzał w dziesiątkę. Mięso wyszło rewelacyjne - niebywale kruche i delikatne, a czas przygotowywania skrócił się do 20-25min:) Normalnie mięso musiał by się dusić i dusić... Sama potrawa wyszła obłędna! Delikatne mięso w aromatycznym winno-ziołowym sosie. I ten sos był najlepszy ze świeżutkim bieluśkim chlebem z tego przepisu. Wyszło go sporo, co nas ucieszyło:) Mój Połówek zażyczył sobie dokładkę i nawet na kolację zjadł porcyjkę:)))
Wzorowałam się na przepisie z bloga Czary Gary.
Wzorowałam się na przepisie z bloga Czary Gary.
Składniki (na 3-4 porcje):
- 1kg łopatki wieprzowej
- 1,5 cebuli
- 3 ząbki czosnku
- szklanka wina czerwonego półwytrawnego
- 1/2 litra bulionu (warzywny lub mięsny)
- 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 płaska łyżka musztardy
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól, pieprz
Mięso pokroić na plastry ok. 1cm szerokości, lekko rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą,
pieprzem i odrobiną mąki. Obsmażyć mięso na patelni z niewielką ilością
tłuszczu. Przełożyć mięso do garnka/u mnie szybkowar. Na patelni zeszklić cebulę z
czosnkiem i przełożyć do garnka z mięsem. Wlać do mięsa bulion, dodać
paprykę, koncentrat, musztardę, tymianek i wino. Przykryć garnek, dusić
mięso do miękkości. W szybkowarze wystarczyło 20 min.
Najlepiej przygotować mięso dzień wcześniej żeby
dobrze przeszło wszystkimi smakami. Podawałam z fasolką szparagową.
Smacznego!
Idealny obiad, pychotka :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam, rewelacyjne bitki :)
OdpowiedzUsuńRobię kolejny raz, bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuń