poniedziałek, 17 czerwca 2013

BITKI WIEPRZOWE W SOSIE Z CZERWONEGO WINA

                   Na Gwiazdkę dostałam szybkowar:) I do tej pory jeszcze nie miałam okazji go użyć. (A może za bardzo przyzwyczaiłam się do tradycyjnych garnków?) W końcu przy okazji chęci zrobienia duszonego mięsa postanowiłam go wypróbować. I to był strzał w dziesiątkę. Mięso wyszło rewelacyjne - niebywale kruche i delikatne, a czas przygotowywania skrócił się do 20-25min:) Normalnie mięso musiał by się dusić i dusić... Sama potrawa wyszła obłędna! Delikatne mięso w aromatycznym winno-ziołowym sosie. I ten sos był najlepszy ze świeżutkim bieluśkim chlebem z tego przepisu. Wyszło go sporo, co nas ucieszyło:) Mój Połówek zażyczył sobie dokładkę i nawet na kolację zjadł porcyjkę:)))
Wzorowałam się na przepisie z bloga Czary Gary.


Składniki (na 3-4 porcje):
  • 1kg łopatki wieprzowej
  • 1,5 cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • szklanka wina czerwonego półwytrawnego
  • 1/2 litra bulionu (warzywny lub mięsny)
  • 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 płaska łyżka musztardy
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól, pieprz
Mięso pokroić na plastry ok. 1cm szerokości, lekko rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą, pieprzem i odrobiną mąki. Obsmażyć mięso na patelni z niewielką ilością tłuszczu. Przełożyć mięso do garnka/u mnie szybkowar. Na patelni zeszklić cebulę z czosnkiem i przełożyć do garnka z mięsem. Wlać do mięsa bulion, dodać paprykę, koncentrat, musztardę, tymianek i wino. Przykryć garnek, dusić mięso do miękkości. W szybkowarze wystarczyło 20 min. 
Najlepiej przygotować mięso dzień wcześniej żeby dobrze przeszło wszystkimi smakami. Podawałam z fasolką szparagową.

Smacznego!


3 komentarze:

  1. Zrobiłam, rewelacyjne bitki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię kolejny raz, bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń