czwartek, 6 czerwca 2013

SZPARAGI, GRILLOWANA PIERŚ I SOS HOLENDERSKI

                  Szparagowa klasyka. Niemal restauracyjna. A jaka pyszna i zdrowa! I jak się ładnie prezentuje:) Lekko, zdrowo i przyjemnie:) Podawałam z ziemniaczanym puree.


Składniki (na 2 porcje):

  • 1 mały pęczek zielonych szparagów jak najcieńszych
  • 1 duża pojedyncza pierś kury
  • sos holenderski z tego przepisu
  • kilka dużych ziemniaków
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • oregano i estragon
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane tłuczemy, dodajemy śmietanę, masło, pieprz oraz gałkę muszkatołową i dokładnie wszystko mieszamy. Puree można lekko podgrzać, jeśli śmietana zbytnio je schłodziła.

Pierś delikatnie rozbijamy tłuczkiem i przekrajamy na pół. Smarujemy 2 łyżkami stopionego masła, solimy, pieprzymy, posypujemy estragonem i oregano z obu stron. Grillujemy z obu stron na patelni grillowej na złoty kolor.

Jeśli szparagi są długie, to odcinamy dolną, łykowatą końcówkę na długości 2-3 cm. Gotujemy w osolonej wodzie pod przykryciem w takiej pozycji, by główki wystawały ponad wodę. Główki ugotują się wówczas na parze. 

Z puree za pomocą 2 łyżek formujemy porcyjki w kształcie wrzeciona i wykładamy na talerz. Obok układamy pierś i porcję szparagów, które polewamy sosem holenderskim.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz