Delikatny sos o pięknym, żółtym kolorze. Idealny do jajek czy gotowanych warzyw. O specyficznym, lekko kwaskowatym smaku. Podawałam ze szparagami i grillowaną piersią kurczaka.
Przepis z bloga Kulinarne Eskapady.
- 3 żółtka
- 100 g masła
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
Jest to sos na bazie surowych jajek, więc jeśli ktoś ma obawy, może przed przygotowaniem sosu sparzyć jajka wrzątkiem. Masło sklarować tzn. rozpuścić, ściągając powstałą na powierzchni masła pianę. Żółtka ubić trzepaczką na parze (czyli w misce szklanej lub metalowej ustawionej nad garnkiem z wrzątkiem lekko się gotującym), a gdy są już puszyste, dodawać powoli sklarowane masło, nadal ubijając. Na końcu doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz