czwartek, 27 czerwca 2013

PASZTECIKI DROŻDŻOWE Z MIĘSEM I PIECZARKAMI

              Miałam nieco mięsa, na którym gotowana była zupa. Część wykorzystałam do młodej kapustki, a resztę postanowiłam spożytkować w postaci farszu do drożdżowych pasztecików. Miękkie i aromatyczne drożdżowe ciasto plus mięsno-pieczarkowy farsz to coś co baaaardzo lubię:) Polecam na przekąskę lub piknik. 


Składniki (na ok. 20 szt.):

Ciasto
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 20g świeżych drożdży
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oleju lub oliwy
  • po 2 płaskie łyżki bazylii i oregano
  • szczypta soli i cukru
Farsz
  • 150g ugotowanego mięsa "z rosołu"
  • 300g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 0,5 łyżki ajwaru z tego przepisu
  • 1 ząbek czosnku
  • koperek (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • dodatkowo 1 jajko lub białko do posmarowania pasztecików
Ciasto: robimy rozczyn - drożdże rozrabiamy w 100ml ciepłej wody ze szczypta cukru i połową łyżeczki mąki. Odstawiamy do ruszenia, czyli aż się zapieni. Mąkę, jajko,  olej/oliwę, zioła i sól mieszamy ze sobą w misce. Dolewamy gotowy rozczyn i podlewając resztą wody wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1-1,5h.

Farsz: pieczarki siekamy dość drobno i podsmażamy na patelni. Dodajemy posiekaną cebulę, smażymy razem, aż się zeszkli. Mięso rozdrabniamy i dodajemy do pieczarek z cebulą. Dorzucamy posiekany koperek (opcjonalnie), przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat, ajwar, sól oraz pieprz i wszystko dokładnie mieszamy, smażymy aż się zagrzeje, odstawiamy. 

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 1cm i rozkładamy równomiernie farsz zostawiając margines 3-4cm wzdłuż jednego z dłuższych boków. Zwijamy w kształt rolady zaczynając od dłuższego boku bez marginesu. Układamy "na brzuszku", czyli w miejscem połączenia końca ciasta z roladą do dołu i kroimy ukośnie na mniejsze kawałki. Smarujemy roztrzepanym jajkiem lub białkiem i pieczemy 25 min w 220st.C. Idealne z sosem czosnkowym;)

Smacznego!



3 komentarze: