wtorek, 11 czerwca 2013

BIELUŚKI CHLEBEK

                   Delikatny, mięciutki chlebek o wyjątkowo jasnym miąższu dzięki dodatkowi mleka. Czysto pszenny bez dodatków. Wspaniały! Pyszny i pięknie pachnący:)


Składniki:
  • 550g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 25g świeżych drożdży
  • 100 ml ciepłej wody
  • ok. 300 ml mleka
  • 3-4 łyżki oleju/oliwy
Przygotowujemy rozczyn: pokruszone drożdże rozrobić w 100ml ciepłej wody, dodać łyżkę mąki i pół łyżeczki cukru, wymieszaćzostawić do "ruszenia", czyli aż się spieni. Po tym czasie mieszamy mąkę z solą, dodajemy oliwę/olej oraz rozczyn. Podlewając stopniowo ciepłym mlekiem wyrabiamy ciasto. Zagniatamy parę minut, aż ciasto będzie elastyczne. Odstawiamy ciasto na 1 godz. do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przekładamy do keksówki. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. pół godz. Pieczemy najpierw 10min. w 210st.C., a następnie ok. 1godz. w 190st.C. Gotowy chleb po wyjęciu z formy i postukaniu od spodu powinien wydać głuchy odgłos.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz