czwartek, 11 kwietnia 2013

ZUPA KREM Z BROKUŁA

             Najprostsza zupa, jaką kiedykolwiek robiłam! A do tego jedna z najsmaczniejszych. Lekka i delikatna. I ten kolor - idealny na wiosnę:) A mój Połówek, który zup z reguły nie jada, dopominał się o nią:)


Składniki (na 2,5-3 litry):

  • 1kg brokuła
  • 1,5 l bulionu
  • 150 ml kwaśnej śmietany 
  • sól, pieprz
Brokuła dzielimy na różyczki, zalewamy ok. 1 l wrzątku i 1,5 l bulionu. Gotujemy, aż brokuł będzie bardzo miękki. Po lekkim przestudzeniu miksujemy lub blendujemy na bardzo gładką masę. Jeśli wydaje się nam, że płynu jest za dużo, odlewamy go przed zmiksowaniem. Śmietanę łączymy z kilkoma chochelkami zupy i wlewamy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie także sokiem z cytryny. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Smacznego!


1 komentarz:

  1. o tak brokułowa - mniam :)
    niestety moja połówka gdy słyszy brokuły ucieka gdzie pieprz rośnie :/

    OdpowiedzUsuń