Danie przygotowane przeze mnie na wielkanocny obiad. Podałam z warzywami z patelni - mieszanka fasolki, ziemniaczków i suszonych pomidorów. Dla mnie pycha! Soczysty łosoś, maślane pory i chrupiące ciasto. Wspaniałe połączenie smaków i tekstur.
Pomysł zaczerpnięty z Dzień Dobry TVN;)
Składniki (na 6-8 porcji):
- 500g świeżego filetu z łososia bez skóry
- 2 pory
- 2 opakowania ciasta francuskiego zrolowanego
- masło
- sok z cytryny
- koperek
- sól, pieprz
- olej
- jajko
- 2 paczki ulubionych warzyw na patelnię lub własnoręcznie skomponowana mieszanka
Rozmrażamy ciasto francuskie.
Sprawdzamy, czy w łososiu nie ma ości przesuwając ręką "pod włos".
Filet wycieramy ręcznikiem papierowym, solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na parę minut.
Białe części pora siekamy, ale niezbyt drobno i podsmażamy na maśle (por i masło bardzo się lubią;) ). Odstawiamy.
Rozgrzewamy olej z łyżką masła i podsmażamy filet z łososia z obu stron. Mój był tak duży, że musiałam przekroić go na pół. Cały zresztą i tak nie zmieściłby się na cieście;) Odsączmy na papierowym ręczniku.
Ciasto rozwijamy i wykładamy na blachę. Układamy na nim łososia, posypujemy koperkiem, na to wykładamy pora i przykrywamy drugim ciastem francuskim. Brzegi łączymy widelcem jak pierogi. Wierz smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180st.C. przez 30 min.
Podajemy z warzywami z patelni lub z surówką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz