Curry to chyba najpopularniejsze danie z kuchni indyjskiej. Sama jestem jego fanką. Choć to, co dziś uważamy za curry, pewnie znacznie odeszło od swego indyjskiego pierwowzoru;) Na pewno jest to danie bardzo aromatyczne, oryginalne w smaku i niezwykle sycące. Dla mnie rewelacja!
Składniki (na 3 porcje):
- 300g suchego ryżu
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 200 ml mleczka kokosowego
- 2 szklanki fasolki szparagowej (nie wiem, ile to może ważyć;) )
- 1 czerwona papryka
- 3-4 łyżeczki przyprawy curry
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- po pół łyżeczki kurkumy i kminu rzymskiego i papryki ostrej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Ryż gotujemy do miękkości.
Na suchą patelnię wsypujemy wszystkie przyprawy (poza solą i pieprzem) i prażymy, aż zacznie wydobywać się ich zapach. Dolewamy kilka łyżek oleju. Następnie dodajemy kurczaka pokrojonego w kosteczkę i podsmażamy obtaczając go w przyprawach. Po kilku minutach dolewamy mleczko kokosowe, rozprowadzamy je dokładnie po patelni. Dorzucamy fasolkę i paprykę pokrojone na kawałki i dusimy z kurczakiem do miękkości mięsa i warzyw. Doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z ryżem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz