piątek, 12 kwietnia 2013

CURRY Z KURCZAKA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ

             Curry to chyba najpopularniejsze danie z kuchni indyjskiej. Sama jestem jego fanką. Choć to, co dziś uważamy za curry, pewnie znacznie odeszło od swego indyjskiego pierwowzoru;) Na pewno jest to danie bardzo aromatyczne, oryginalne w smaku i niezwykle sycące. Dla mnie rewelacja!


Składniki (na 3 porcje):
  • 300g suchego ryżu
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 2 szklanki fasolki szparagowej (nie wiem, ile to może ważyć;) )
  • 1 czerwona papryka
  • 3-4 łyżeczki przyprawy curry
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • po pół łyżeczki kurkumy i kminu rzymskiego i papryki ostrej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Ryż gotujemy do miękkości.
Na suchą patelnię wsypujemy wszystkie przyprawy (poza solą i pieprzem) i prażymy, aż zacznie wydobywać się ich zapach. Dolewamy kilka łyżek oleju. Następnie dodajemy kurczaka pokrojonego w kosteczkę i podsmażamy obtaczając go w przyprawach. Po kilku minutach dolewamy mleczko kokosowe, rozprowadzamy je dokładnie po patelni. Dorzucamy fasolkę i paprykę pokrojone na kawałki i dusimy z kurczakiem do miękkości mięsa i warzyw. Doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z ryżem.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz