Składniki (na 6 większych pieczarek):
- 6 dużych pieczarek
- 1 podwójna pierś kurza
- 1 mała cebula
- pół szklanki startego żółtego sera
- 1 jajko
- koperek, szczypiorek
- sól, pieprz
- bułka tarta
- olej do smażenia
Pieczarki pozbawiamy nóżek, których nie wyrzucamy, ale siekamy i odkładamy.
Cebulę drobno siekamy i szklimy.
Pierś kroimy na kawałki i przesmażamy, a następnie bardzo drobno siekamy lub miksujemy. Do kurczaka dodajemy cebulę, ser, koperek, szczypiorek i jajko (które zwiąże nam całość , doprawiamy do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę nakładamy do pieczarek formując zgrabne kopułki, ale nie za duże, gdyż pieczarki w czasie pieczenia nieco zmaleją. :Kopułki" z nadzienia obtaczamy w bułce tartej. Pieczemy ok. 25-30 min. w 180st.C. Ja robiłam to w foremkach na muffinki wysmarowanych olejem. Podawałam z dipem zrobionym z majonezu, keczupu i chrzanu;)
Smacznego!
Oj nie jadłam jeszcze takich pieczarek faszerowanych czas to nadrobić
OdpowiedzUsuńteż taki robię roladki, pyszne są:)
OdpowiedzUsuń