wtorek, 2 kwietnia 2013

PIECZARKI FASZEROWANE KURCZAKIEM

                 Taki standard, który pewnie każdy zna i lubi. Ale standardy mają to do siebie, że zawsze się sprawdzają. Idealne na przystawkę, na przyjęcie czy imprezę.  


Składniki (na 6 większych pieczarek):

  • 6 dużych pieczarek
  • 1 podwójna pierś kurza
  • 1 mała cebula
  • pół szklanki startego żółtego sera
  • 1 jajko
  • koperek, szczypiorek
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
Pieczarki pozbawiamy nóżek, których nie wyrzucamy, ale siekamy i odkładamy.
Cebulę drobno siekamy i szklimy.
Pierś kroimy na kawałki i przesmażamy, a następnie bardzo drobno siekamy lub miksujemy. Do kurczaka dodajemy cebulę, ser, koperek, szczypiorek i jajko (które zwiąże nam całość , doprawiamy do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę nakładamy do pieczarek formując zgrabne kopułki, ale nie za duże, gdyż pieczarki w czasie pieczenia nieco zmaleją. :Kopułki" z nadzienia obtaczamy w bułce tartej. Pieczemy ok. 25-30 min. w 180st.C. Ja robiłam to w foremkach na muffinki wysmarowanych olejem. Podawałam z dipem zrobionym z majonezu, keczupu i chrzanu;)

Smacznego!





2 komentarze:

  1. Oj nie jadłam jeszcze takich pieczarek faszerowanych czas to nadrobić

    OdpowiedzUsuń
  2. też taki robię roladki, pyszne są:)

    OdpowiedzUsuń