środa, 27 marca 2013

KULEBIAK Z KAPUSTĄ KISZONĄ I PIECZARKAMI

                  Od dawna miałam ochotę na ten kresowy przysmak. Bardzo lubię połączenie delikatnego ciasta drożdżowego z wszelakimi nadzieniami, czy to wytrawnymi czy słodkimi. Kulebiak wyszedł rewelacyjny, puszyste ciasto i aromatyczny farsz. Niestety miałam za mało kapusty, stąd tak jej mało wewnątrz (albo zrobiłam za dużo ciasta;) ). I tak z kubkiem czerwonego barszczyku smakował wybornie:)
Upieczone na podstawie przepisu z bloga Gotuj z Misiakiem z moimi zmianami.


Składniki (na keksówkę 30cm):

Ciasto:
  • 0,5 kg mąki tortowej
  • 30g drożdży
  • 1 szkl. mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • jajko
  • 5 łyżek oleju
  • szczypta soli
  • mak

Farsz:
  • 2 szkl. kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • kilka pieczarek
  • olej do smażenia
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier

Ciasto: 
Drożdże mieszamy z lekko podgrzanym (nie gorącym!) mlekiem i cukrem, odstawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu, żeby trochę urosły. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy przygotowany rozczyn, jedno jajko, olej i szczyptę soli. Zagniatamy wszystko na gładką masę – powinna odstawać od rąk i być dość miękka. Jeśli wychodzi zbyt sucha, trzeba dolać mleka, jeśli zbyt wodnista – mąki. Ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia (w tym czasie można przygotować farsz). 

Gdy ciasto po godzinie jest wyrośnięte, formujemy z niego dość cienki prostokąt i nakładamy farsz. Zwijamy w roladę i wkładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem. Odstawiamy jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce. Pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180ºC. 

Farsz:
Kapustę siekamy na drobniejsze "nitki". Przekładamy do garnka, podlewamy szklanką wrzątku, dodajemy ziele angielskie i liśc laurowy. Gotujemy na małym ogniu ok. 40 minut często mieszając i pilnując, by się nie przypaliła. Na końcu doprawiamy do smaku. 
Pieczarki i cebulę siekamy, krótko przesmażamy odparowując płyn, który może się wytworzyc (lub go zlewając). Dodajemy do ugotowanej kapusty.

Smacznego!



2 komentarze:

  1. mmm.. musi smakować wspaniale!
    bardzo lubię farsz z kapusty i pieczarek.

    OdpowiedzUsuń
  2. fajnie wygląda, nie jadłam jeszcze nic takiego:)

    OdpowiedzUsuń