czwartek, 24 stycznia 2013

CHLEB Z PESTKAMI DYNI

                 Jeden z moich ulubionych, dlatego pojawia się ponownie. Raz już prezentowałam taki chlebek (o tu). Wróciłam do tego przepisu, gdyż chleb wychodzi pyszny - wyrazisty w smaku, lekko jakby razowy dzięki mące żytniej, lekko słodkawy dzięki pestkom dyni. W poprzednim przepisie pojawił się cukier, który teraz pominęłam. Zmniejszyłam też nieco ilość składników, by otrzymać jeden a nie dwa bochenki.



Składniki:
  • 450g mąki pszennej
  • 200g mąki żytniej
  • 2/3 szkl. pestek dyni
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 25g świeżych drożdży
  • ok. 400ml wody
  • 3-4 łyżki oleju/oliwy
Przygotowujemy rozczyn: pokruszone drożdże rozrobić w 100ml ciepłej wody, dodać łyżkę mąki i pół łyżeczki cukru, wymieszaćzostawić do "ruszenia", czyli aż się spieni. Po tym czasie mieszamy mąki z dynią, solą, dodajemy oliwę/olej oraz rozczyn. Podlewając stopniowo ciepłą wodą wyrabiamy ciasto. Zagniatamy parę minut, aż ciasto będzie elastyczne. Odstawiamy ciasto na 1 godz. do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przekładamy do keksówki. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. pół godz. Pieczemy najpierw 10min. w 200st.C., a następnie ok. 1godz. w 180st.C. Gotowy chleb po wyjęciu z formy i postukaniu w spód powinien wydać głuchy odgłos.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz