środa, 23 stycznia 2013

ZIEMNIAKI HASSELBACK

                 Fajny i ciekawy sposób na ziemniaki do obiadu. Lub na samodzielne danie. Ziemniaki nacięte w cienkie plasterki, zapieczone. Doprawione ziołowo, na ostro, jak kto lubi. Jeśli lubicie pieczone ziemniaki lub takie mocno przysmażone z chrupiącą skórką - na pewno ta wersja ziemniaków przypadnie Wam do gustu:)


Składniki (ilość ziemniaków zależna od osobistych preferencji):

  • ziemniaki w miarę okrągłe - będą się łatwiej kroić
  • masło
  • zioła - u mnie majeranek, tymianek
  • czosnek
  • sól, pieprz
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy: radzę użyć większej drewnianej łyżki, na której kładziemy każdy ziemniak, a następnie ostrym nożem nacinamy prawie do końca - łyżka zapobiegnie całkowitemu przecięciu ziemniaka. Plasterki mają być jak najcieńsze. 
Masło topimy, dodajemy zioła, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz, mieszamy. Pędzelkiem maczanym w maśle z dodatkami smarujemy każdy ziemniak rozprowadzając masło także między plasterkami. Pieczemy w 190st.C przez ok. 50 min. 
Uwaga - czosnek szybko się przypala, radzę zatem przykryć ziemniaki folią aluminiową, a na 10-15 min. przed końcem odsłoni i zapiec, by skórka się zarumieniła. Ewentualnie można zrezygnować z czosnku i wtedy piec bez przykrycia, a skórka wyjdzie bardzo przypieczona.

Smacznego!



1 komentarz:

  1. Kuszą ,mnie te ziemniaki od dawna, może wreszcie zrobię, bo pysznie się zapowiadają :)

    OdpowiedzUsuń