Składniki (ilość ziemniaków zależna od osobistych preferencji):
- ziemniaki w miarę okrągłe - będą się łatwiej kroić
- masło
- zioła - u mnie majeranek, tymianek
- czosnek
- sól, pieprz
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy: radzę użyć większej drewnianej łyżki, na której kładziemy każdy ziemniak, a następnie ostrym nożem nacinamy prawie do końca - łyżka zapobiegnie całkowitemu przecięciu ziemniaka. Plasterki mają być jak najcieńsze.
Masło topimy, dodajemy zioła, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz, mieszamy. Pędzelkiem maczanym w maśle z dodatkami smarujemy każdy ziemniak rozprowadzając masło także między plasterkami. Pieczemy w 190st.C przez ok. 50 min.
Uwaga - czosnek szybko się przypala, radzę zatem przykryć ziemniaki folią aluminiową, a na 10-15 min. przed końcem odsłoni i zapiec, by skórka się zarumieniła. Ewentualnie można zrezygnować z czosnku i wtedy piec bez przykrycia, a skórka wyjdzie bardzo przypieczona.
Smacznego!
Kuszą ,mnie te ziemniaki od dawna, może wreszcie zrobię, bo pysznie się zapowiadają :)
OdpowiedzUsuń