piątek, 25 stycznia 2013

BRAMBLE

                Dziś propozycja drinka o bardziej kwaskowatym smaku, czyli dla tych, którzy nie przepadają za słodkimi trunkami, lubią za to lekkie i orzeźwiające smaki. Bramble to drink oryginalnie przygotowywany z likieru jeżynowego (bramble to z ang. jeżyna), ja jednakże z braku owego posłużyłam się likierem porzeczkowym. Użyłam też duuużo mniej lodu - zwyczajowo powinno się wypełnić szklankę w 2/3 kruszonym lodem, ja jednak nie potrzebowałam aż takiego schłodzenia;) 
                IBA (International Bartenders Association) wymienia ten koktajl w kategorii New Era Drinks. Pewnie dlatego nie znalazłam prawie żadnych wzmianek o jego historii, jest jeszcze zbyt "młody", by trafic do leksykonów. Jedyna informacja o jego pochodzeniu pochodzi ze strony Cocktails Wiki oraz z książki Diffordsguide Cocktails 7 ((Autor: Simon Difford), gdzie podano, iż pomysłodawcą tego drinka był w 1984r. Dick Bradsell - barman z Fred's Club w londyńskim SoHo, pomysłodawca wielu kultowych już drinków, jak np. Russian Spring Punch. 



Składniki (na moją wersję):
  • 40 ml ginu
  • 15 ml soku z cytryny
  • 20 ml creme de cassis - likieru z porzeczek
  • tonik

Do szklanki z kruszonym lodem wlewamy gin i sok z cytryny. Dolewamy nieco toniku (do smaku). Całość polewamy likierem porzeczkowym.

Cheers!

Oryginalna receptura wg IBA:
  • 4 cl Gin
  • 1.5 cl Fresh Lemon Juice
  • 1 cl Sugar syrup
  • 1.5 cl Blackberry liqueur
Wiem, wiem - moja wersja to tylko kuzyn oryginalnego Bramble, jednak warty wypróbowania, gdyż równie dobry:)



2 komentarze:

  1. uwielbiam gin, ale w takiej wersji jeszcze nie piłam :) chętnie wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. O ja właśnie wolę niezbyt słodkie drinki, więc coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń