środa, 12 grudnia 2012

WHITE RUSSIAN

                      Jeśli lubicie kawę i smakołyki kawowe, ten drink z pewnością przypadnie Wam do gustu. Ja nie należę do fanów kawy, poza macchiato w ogóle jej nie piję. Ale na White Russian'a chętnie mogę  się skusić. 
              White Russian podobny jest do Black Russian'a. Różnica polega na tym, że do White R. prócz likieru kawowego i wódki dodaje się śmietankę lub mleko, a do Black R. nie. Pierwszy był Black Russian, który powstał ok. 1950r. wedle pomysłu barmana z brukselskiego hotelu Metropol, Gustava Topsa*. Dla mnie jednak mieszanka samego likieru kawowego i wódki jest zbyt mocna, jako że smaku kawy nie lubię. Dlatego preferuję wersję White Russian, czyli ze śmietanką, która dodaje słodkości i aksamitności drinkowi. Najpopularniejszym likierem kawowym w Polsce jest Kahlua. Ja wykorzystałam domowej roboty likier mojej mamy:)

*Field Guide to Cocktails Rob Chirico. Quirk Books 2005, s. 61



Składniki:

  • 2 części likieru kawowego
  • 2 części śmietanki 30/36%
  • 1 część wódki
Są dwie metody wykonania drinka. Tradycyjna mówi o zmieszaniu w szejkerze lub bezpośrednio w szklance wszystkich składników i dodaniu lodu.
W drugiej, trudniejszej, tworzymy drink warstwowy. W tej wersji najlepiej użyć składników uprzednio schłodzonych w lodówce, gdyż lodu się nie dodaje, jako że zniszczyłby efekt warstw; lub też można dodać lód po tym, jak się już obejrzy drink, zachwyci nim i wymiesza;) By otrzymać warstwy należy najpierw wlać likier kawowy (musi być gęsty), na niego po łyżce wlewamy delikatnie śmietankę, a na nią również po łyżce ostrożnie dodajemy wódkę. Warto na chwilę odstawić drink, by warstwy się "uspokoiły". 

Cheers!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz