wtorek, 11 grudnia 2012

CREPES SUZETTE, czyli FLAMBIROWANE NALEŚNIKI W POMARAŃCZACH

                     Zastanawiam się, jak mogłam do tej pory nie wykonać tych pysznych naleśników. Mea culpa! Od teraz to moje absolutnie ulubione naleśniki:) Delikatne, słodkie, orzeźwiające, aromatyczne... tak bardzo, że ślinka cieknie na samo wspomnienie;)


Składniki:

Ciasto na naleśniki
  • Jajka 4 szt
  • Cukier 50 g
  • Mąka 1 szkl
  • Mleko 1 szkl
  • Woda gazowana 1 szkl
  • 30 g roztopionego masła
  • Szczypta soli
Dobrze wymieszać składniki na ciasto, odstawić na minimum 30 min. Usmażyć cienkie naleśniki (z tej ilości
składników wyjdzie około 20 naleśników).

Syrop pomarańczowy
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • Sok s 1 pomarańczy
  • Starta skórka z pomarańczy
  • 20 ml Cointreau (destylatu z pomarańczy)
Na drobnej tarce zetrzeć skórkę z umytej i sparzonej pomarańczy. Wymieszać ją z cukrem. Na patelnie rzucić masło, kiedy się rozpuści, dodać do niego cukier, po chwili dodać sok z pomarańczy. Gotować aż sos zrobi się gęsty. Zanurzać naleśniki w syropie, składać w trójkąty (przed złożeniem zanurzyć każdą powierzchnię naleśnika w syropie) i układać obok siebie na patelni, gotować jeszcze chwilę, dodać Cointreau i podpalić (flambirować). Gdy płomień zgaśnie, można podawać:)

Smacznego!




Chciałam sfotografować płomień, niestety aparat go nie uchwycił:(




2 komentarze:

  1. Mmm, cudownie wyglądają :) Ten sos musi smakować wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też sama nie wiem na co czekam, żeby w koncu wykonac te nalesniki :))

    OdpowiedzUsuń