poniedziałek, 10 grudnia 2012

MUFFINKI KOKOSOWE Z BUDYNIEM

                Na Mikołajki przygotowałam dla znajomych z pracy muffinkową paczkę:) A w niej muffinki bananowo-czekoladowe, kokosowe z budyniem oraz pomarańczowe. Bananowo-czekoladowe przygotowałam zgodnie z przepisem na muffinki bananowe z nutellą, zastępując nutellowe nadzienie posiekaną i wymieszaną z ciastem gorzką czekoladą. Pomarańczowe muffinki przedstawię Wam wkrótce, a dziś prezentuję nadziane budyniem słodkości:)


Składniki (na ok.14-16 sztuk):
  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200g wiórków kokosowych
  • 0.5 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki oleju
dodatkowo
  • 0,5 opakowania budyniu waniliowego lub kokosowego
  • 250 ml mleka
Przygotowujemy budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu zmniejszając ilość składników o połowę (chyba że później zjemy resztę budyniu;)). Odstawiamy do przestygnięcia, najlepiej na balkon na mróz;)

Ciasto na muffinki przygotowujemy mieszając suche składniki w jednej misce, a w drugiej mokre. Dodajemy mokre składniki do suchych, szybko mieszamy kilkoma ruchami łyżki (tylko do połączenia się składników, nie należy za długo mieszać). Do form na muffinki nakładamy po ok. 1 łyżce ciasta, na to na środek kładziemy łyżkę budyniu, całość przykrywamy ok. 1 łyżką ciasta (ilości zależą od wielkości formy) i sprawdzamy, czy ciasto z dna i z wierzchu się styka. wierzch posypujemy wiórkami. Pieczemy ok. 20 min. w 190-200st.C.

Smacznego!




1 komentarz:

  1. Wyglądają cudnie, a jak pomyślę, że są z kokosem, to ślinka mi cieknie!:)

    OdpowiedzUsuń