Na Mikołajki przygotowałam dla znajomych z pracy muffinkową paczkę:) A w niej muffinki bananowo-czekoladowe, kokosowe z budyniem oraz pomarańczowe. Bananowo-czekoladowe przygotowałam zgodnie z przepisem na muffinki bananowe z nutellą, zastępując nutellowe nadzienie posiekaną i wymieszaną z ciastem gorzką czekoladą. Pomarańczowe muffinki przedstawię Wam wkrótce, a dziś prezentuję nadziane budyniem słodkości:)
Składniki (na ok.14-16 sztuk):
- 2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 200g wiórków kokosowych
- 0.5 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1/2 szklanki oleju
dodatkowo
- 0,5 opakowania budyniu waniliowego lub kokosowego
- 250 ml mleka
Przygotowujemy budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu zmniejszając ilość składników o połowę (chyba że później zjemy resztę budyniu;)). Odstawiamy do przestygnięcia, najlepiej na balkon na mróz;)
Ciasto na muffinki przygotowujemy mieszając suche składniki w jednej misce, a w drugiej mokre. Dodajemy mokre składniki do suchych, szybko mieszamy kilkoma ruchami łyżki (tylko do połączenia się składników, nie należy za długo mieszać). Do form na muffinki nakładamy po ok. 1 łyżce ciasta, na to na środek kładziemy łyżkę budyniu, całość przykrywamy ok. 1 łyżką ciasta (ilości zależą od wielkości formy) i sprawdzamy, czy ciasto z dna i z wierzchu się styka. wierzch posypujemy wiórkami. Pieczemy ok. 20 min. w 190-200st.C.
Smacznego!
Wyglądają cudnie, a jak pomyślę, że są z kokosem, to ślinka mi cieknie!:)
OdpowiedzUsuń