czwartek, 22 listopada 2012

COTTAGE PIE, czyli ZAPIEKANKA PASTERSKA

                    To  chyba jedno z bardziej tradycyjnych dań kuchni brytyjskiej. Istnieją jego dwie wersje: shepherd's pye - z jagnięciną i/lub baraniną oraz cottage pye - z wieprzowiną. Z racji większej dostępności wieprzowiny wybrałam drugą wersję. Od dawna chciałam ją zrobić. To idealna propozycja na zimne dni - pożywna, sycąca, rozgrzewająca. Uwielbiam zapiekane ziemniaki, więc danie bardzo mi smakowało. Od siebie dodałam jeszcze puree z groszku, które dodało kropkę nad "i" do wspaniałego jesiennego dania:) Dałam bardzo mało mięsa, zależało mi bardziej na warzywach. Większym mięsożercom radzę dać podwójną jego ilość. 


Składniki (na formę 18x28cm):

Masa ziemniaczana

  • 1kg ziemniaków
  • 1 żółtko
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
Masa z groszku
  • 2 puszki zielonego groszu
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
Masa mięsna
  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego lub 2-3 łyżki keczupu
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • olej
Zaczynamy od obrania i ugotowania ziemniaków do miękkości w osolonej wodzie.
W tym czasie szykujemy mięso: podsmażamy posiekaną cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy mięso, smażymy razem parę minut. Dodajemy sól, pieprz, koncentrat/keczup, smażymy. Posypujemy mąką, dokładnie mieszamy, chwilę smażymy, odstawiamy.
Robimy pure z groszku: groszek odcedzamy i wraz z żółtkiem, masłem i przyprawiamy miksujemy w malakserze lub blenderem na gładką masę. Ostawiamy.
Gdy ziemniaki się ugotują, przygotowujemy puree z ziemniaków: ziemniaki dokładnie rozgniatamy tłuczkiem , lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy mleko, żółtko, masło, przyprawy i dokładnie mieszamy. Masa ma być gładka i kremowa. 
W wysmarowanej tłuszczem formie wykładamy mięso, na nie puree z groszku, a na wierzch masę ziemniaczaną. Widelcem robimy wzorek. Pieczemy ok. 40min. w 190st.C (lub do zrumienienia wierzchu).

Smacznego!



4 komentarze:

  1. wygląda obłędnie!
    ależ bym sobie takiej zjadła..

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe jakby smakowała z kurczakiem zamiast wołowiny, nie jadam czerwonego mięsa, może spróbuję pokombinować i zrobię drobiową wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię polączenie ziemniaków z mięsem mielonym:)

    Ps. Nie wiem czy to zamierzone, ale w tytule wkradł Ci się mały błąd...

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja na 3 Króli robię wersję z mięsem z indyka :)

    OdpowiedzUsuń