Jesień. Jabłka. Cynamon. Coś słodkiego i rozgrzewającego. Pieczone jabłka, ziarna i bakalie - jesienny łakoć idealny!:)
Składniki (na 2 jabłka):
- 2 jabłka
- 3 garści mieszanki ziaren zbóż: żytnie, pszenne, jęczmienne i owsiane
- pół garści rodzynek
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka miodu
- duża łyżka masła
- ewentualnie łyżka zmielonych lub drobno posiekanych orzechów
Jabłka myjemy, odcinamy "czapeczki", wydrążamy gniazda nasienne i nieco miąższy, jeśli wolicie więcej farszu (ja tak;) ). W miseczce mieszamy wszystkie składniki (masło kroimy na male kawałeczki). Jabłka napełniamy farszem, przykrywamy "czapeczką". Owoce ustawiamy w naczyniu żaroodpornym wypełnionym na 1,5cm wysokości wodą. Pieczemy ok. 40min w 180st.C w zależności od stopnia miękkości, jaki chcecie osiągnąć.
Smacznego!
Mmm, cudo! Takie desery to istne niebo w gębie, szczególnie tej porze roku.
OdpowiedzUsuńPosiadam takie w swoim kulinarnym repertuarze! Uwielbiam:)
OdpowiedzUsuń