piątek, 23 listopada 2012

PIECZONE JABŁKA Z ZIARNAMI I RODZYNKAMI

               Jesień. Jabłka. Cynamon. Coś słodkiego i rozgrzewającego. Pieczone jabłka, ziarna i bakalie - jesienny łakoć idealny!:) 


Składniki (na 2 jabłka):

  • 2 jabłka
  • 3 garści mieszanki ziaren zbóż: żytnie, pszenne, jęczmienne i owsiane
  • pół garści rodzynek
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka miodu
  • duża łyżka masła
  • ewentualnie łyżka zmielonych lub drobno posiekanych orzechów
Jabłka myjemy, odcinamy "czapeczki", wydrążamy gniazda nasienne i nieco miąższy, jeśli wolicie więcej farszu (ja tak;) ). W miseczce mieszamy wszystkie składniki (masło kroimy na male kawałeczki). Jabłka napełniamy farszem, przykrywamy "czapeczką". Owoce ustawiamy w naczyniu żaroodpornym wypełnionym na 1,5cm wysokości wodą. Pieczemy ok. 40min w 180st.C w zależności od stopnia miękkości, jaki chcecie osiągnąć.

Smacznego!


2 komentarze:

  1. Mmm, cudo! Takie desery to istne niebo w gębie, szczególnie tej porze roku.

    OdpowiedzUsuń
  2. Posiadam takie w swoim kulinarnym repertuarze! Uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń