poniedziałek, 29 października 2012

SINGAPORE SLING

                Dziś coś z kręgów azjatyckich. Koktajl Singapore Sling został stworzony przez barmana z Raffles Hotel w Singapurze, pana Ngiam Tong Boon, gdzieś pomiędzy 1910. a 1915 rokiem. Początkowo zapomniany, na nowo odkryty - i zmodyfikowany - został w latach 70. XXw*. Oryginalny przepis różnił się od nowej wersji podawanej w hotelu Raffles, a ten z kolei odbiega od wariacji podawanych wszędzie indziej. Tak więc nie ma jednego powszechnie przestrzeganego przepisu. Zatem i ja modyfikuję przepis IBA (International Bartenders Association), tworząc własną wersję. Drink wyszedł fantastyczny - lekki, słodkawy, owocowy, idealny do popijania;)

*Cocktails and Drinking GamesMobileReference, 2007 s. 345


Składniki:

  • 30ml ginu
  • 15ml likieru wiśniowego
  • 7ml cointreau
  • 120ml soku ananasowego
  • 15ml soku z cytryny
  • 10ml grenadyny
  • ew. woda sodowa
Wszystkie składniki poza grenadyną mieszamy w szejkerze na lodzie. Powinno się go podawać w szklance typu high-ball, ja jednak z niej zrezygnowałam. Można dopełnić wodą sodową/tonikiem wg uznania. Na koniec delikatnie wlewamy grenadynę, która osiada na dnie.

Oryginalny przepis:
  • 30ml ginu
  • 15ml wiśniowej brandy
  • 7,5ml Benedictine
  • 7,5ml cointreau
  • 120ml soku ananasowego
  • 15ml soku z cytryny
  • 10ml grenadyny
  • chlust Angostury bitters
W tej wersji wszystkie składniki łącznie z grenadyną miesza się ze sobą, dzięki czemu otrzymujemy różowy drink.


Cheers!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz