Danie przygotowane pod wpływem chwili. Stałam w sklepie i zastanawiałam się, co by tu przygotować na obiad. Padło na łososia, resztę składników wygrzebałam z lodówki. Wyszło smakowicie i przede wszystkim szybko. Tylko nie popełnijcie tego błędu, co ja - pamiętajcie zawczasu wyjąć ciasto francuskie z zamrażarki lub kupcie "świeże", czyli nie zamrożone;)
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- kawałek fileta z łososia
- garść czarnych oliwek
- kremowy serek kanapkowy typu Piątnica/Philadelphia
- 1-2 łyżki musztardy w zależności od upodobań
- sok z cytryny
- szczypiorek, koperek
- sól, pieprz
Lekko podsmażamy łososia z obu stron (nie musi być całkiem usmażony, i tak się upiecze). Rozdrabniamy filet na mniejsze kawałki. Solimy, pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny.
Łączymy serek z musztardą i sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy. Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy je serkiem z musztardą. Wykładamy kawałki łososia i pokrojone w plasterki oliwki. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i koperkiem. Zwijamy w ciasną roladę. Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180st.C na 30-40 min. Można podawać z sosem czosnkowym lub koperkowym.
Smacznego!
Super pomysł na zdrową rybkę :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
i pomysł na obiad genialny :)
OdpowiedzUsuńświetny przepis, wczoraj wypróbowałam i wyszło pysznie!
OdpowiedzUsuńłososia miałam kawałek ok. 400 g i podsmażyłam go na maśle, użyłam soku z całej jednej cytryny, serka z musztardą i sokiem nie soliłam, ani nie pieprzyłam - to tak, jakby ktoś jeszcze chciał kiedyś spróbować tej rolady;)