Szybkie, łatwe i przyjemne. Delikatne w smaku, mięciutkie, o delikatnej konsystencji. Idealne letnio-jesienne danie. Podawać koniecznie z ulubionym sosem - u mnie czosnkowy, lub z innymi ulubionymi dodatkami.
Składniki (na 3 porcje):
- 1 spora cukinia
- 1 marchew
- 2 spore garści szczypioru lub 1 mała cebula
- kilka łyżek mąki
- 2 jajka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Cukinię i marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach (cukinię ścierałam wraz ze skórką). Cebulę/szczypior drobno siekamy. Warzywa, jajka, przyprawy mieszamy razem dodając tylko tyle mąki, by powstało ciasto o lekkiej konsystencji. Smażymy na złoty kolor. Gotowe placki odkładamy na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
SOS CZOSNKOWY:
- 180ml jogurtu greckiego
- 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, odstawiamy na chwilę, by smaki się "przegryzły".
z samej cukini jeszcze nie robiłam, ale z ziemniakami dobrze smakuje
OdpowiedzUsuń