środa, 17 października 2012

PLACKI Z CUKINII

                  Szybkie, łatwe i przyjemne. Delikatne w smaku, mięciutkie, o delikatnej konsystencji. Idealne letnio-jesienne danie. Podawać koniecznie z ulubionym sosem - u mnie czosnkowy, lub z innymi ulubionymi dodatkami.


Składniki (na 3 porcje):

  • 1 spora cukinia
  • 1 marchew
  • 2 spore garści szczypioru lub 1 mała cebula
  • kilka łyżek mąki
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Cukinię i marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach (cukinię ścierałam wraz ze skórką). Cebulę/szczypior drobno siekamy. Warzywa, jajka, przyprawy mieszamy razem dodając tylko tyle mąki, by powstało ciasto o lekkiej konsystencji. Smażymy na złoty kolor. Gotowe placki odkładamy na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

SOS CZOSNKOWY:
  • 180ml jogurtu greckiego
  • 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, odstawiamy na chwilę, by smaki się "przegryzły".


1 komentarz:

  1. z samej cukini jeszcze nie robiłam, ale z ziemniakami dobrze smakuje

    OdpowiedzUsuń