sobota, 15 września 2012

PLACKI ZIEMNIACZANE ZAPIEKANE POD PIECZARKAMI I SEREM

                    Należę do plackożerców:) Ziemniaczane z lubością zajadałam odkąd pamiętam. U mnie w domu jedliśmy je posypane cukrem. Czy u Was też się tak je podawało? Teraz tak sobie myślę, że to chyba mało standardowy sposób. Ale jaki pyszny!:D 
         Ostatnio nasmażyłam cały półmisek tychże placków. Zostały skonsumowane na różne sposoby:  jak w dzieciństwie - z cukrem, z fasolką szparagową w bułce, a część zapiekłam w podsmażonymi pieczarkami i mozzarellą. Te zapiekane to świetne, smakowite danie obiadowe. 


Składniki (na 2-3 porcje):

Placki ziemniaczane
nie podaję dokładnych ilości składników, gdyż, jak pisałam, nasmażyłam ich całe mnóstwo, nie wiem, ile czego poszłoby na 6-7 placków. Ogólnie zatem:

  • kilka ziemniaków
  • kilka łyżek mąki
  • 1 cebula
  • jajko
  • sól, pieprz
  • ewentualnie nieco wody
  • olej do smażenia
Ziemniaki i cebulę trzemy na tarce o dużych oczkach lub miksujemy w malakserze. Dodajemy jajko, mąkę, sól pieprz i wszystko mieszamy. Maki dodajemy ostrożnie, tyle zęby zagęścić masę. Placki smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoto-brązowy kolor.

Na pieczarkową pierzynkę:
  • ok. 250g pieczarek
  • 1/4 małej papryki (dosłownie odrobina papryki)
  • kilka łyżek keczupu
  • 1 kula mozzarelli
  • masło do wysmarowania formy
Pieczarki siekamy w półplasterki, przesmażamy tak, by były al dente. Dodajemy do nich pokrojoną w kostkę paprykę. Doprawiamy keczupem, solą i pieprzem oraz ewentualnie ulubionymi ziołami. Placki układamy w wysmarowanej masłem formie do zapiekania. Na to wykładamy pieczarki. Całość pokrywamy dokładnie mozzarellą pokrojoną w plasterki. Zapiekamy ok. 35min. w 180st.C.

Smacznego!



3 komentarze:

  1. wygląda pysznie.jak pizza na ziemniaczanym cieście.do tego sos czosnkowy...mmmm

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialny pomysł na urozmaicenie prostego i banalnego dania. Świetne!

    OdpowiedzUsuń