Lato w pełni. Na straganach pełno kolorowych, aromatycznych warzyw. Nic tak teraz nie smakuje jak soczysty kurczak pełen ziołowych smaków, mięciutkie i soczyste żółte i czerwone warzywa, a do tego mocno ziołowe pieczone ziemniaczki, oczywiście nasze młode;) W tym daniu pełno jest ziół i mieszanki sosu, który wydzielił się z wina, mięsa i warzyw. Smak wina nie jest wyczuwalny, ale świetnie "nawilża" kurczaka i warzywa. Obecność letnich jarzyn oraz tymianku i rozmarynu nasuwa mi na myśl letni posiłek w Prowansji... Przepyszne!
Składniki (na 2-3 porcje):
- 2 ćwiartki kurczaka - udo + podudzie
- mały bakłażan
- mała cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- garść czarnych oliwek
- 1 ząbek czosnku
- suszone zioła - tymianek i rozmaryn
- sól, pieprz
- oliwa
- nieco - ok. 0,5szkl. - białego wina
- 1 kg młodych ziemniaczków
+ rękaw do pieczenia
Ćwiartki dzielimy na udko+podudzie, nacieramy marynatą zrobioną z ziół, soli, pieprzu, oliwy, rozgniecionego czosnku. Zostawiamy go najlepiej na całą noc w marynacie.
Warzywa kroimy: cukinię, bakłażana i oliwki w plasterki, paprykę w kostkę, cebulę siekamy. Do rękawa zawiązanego z jednej strony wrzucamy warzywa oraz kurczaka wraz z zalewą, która mogła się wytworzyć. Podlewamy winem, dosypujemy nieco tymianku i rozmarynu i zabezpieczamy rękaw z drugiej strony. Całość mocno wstrząsamy, by wszystko się dokładnie wymieszało.
Ziemniaczki obieramy lub po prostu mocno myjemy, jeśli skórka jest tak cieniutka, jak pergamin. Ja piekąc młode ziemniaczki, takie malutkie, lubię zostawić skórkę. Jej smak przywodzi na myśl ziemniaki z ogniska;) Większe ziemniaki kroimy na pół, mniejsze zostawiamy w całości. Przekładamy je do miski, polewamy olejem, posypujemy ziołami, solą, pieprzem oraz ewentualnie ostrą papryką dla zaostrzenia smaku. Wszytko dokładnie mieszamy, by zioła dokładnie pokryły ziemniaczki. Jeśli używamy większych ziemniaków, można je najpierw podgotować przez ok. 10-15min., a potem obtoczyć w ziołach i zapiekać.
Ziemniaczki przekładamy na blachę Worek z kurczakiem i warzywami układamy na drugiej blasze. Najlepiej, by obie mieściły się obok siebie w piekarniku. Wówczas równocześnie będziemy mieć gotowe mięso i ziemniaki. Wsadzamy je do piekarnika nagrzanego do 180st.C na ok. 40-50min. Ziemniaczki należy 2-3 razy przemieszać. Danie idealnie komponuje się z białym winem:) Wspaniały posiłek na niedzielną ucztę!
Warzywa kroimy: cukinię, bakłażana i oliwki w plasterki, paprykę w kostkę, cebulę siekamy. Do rękawa zawiązanego z jednej strony wrzucamy warzywa oraz kurczaka wraz z zalewą, która mogła się wytworzyć. Podlewamy winem, dosypujemy nieco tymianku i rozmarynu i zabezpieczamy rękaw z drugiej strony. Całość mocno wstrząsamy, by wszystko się dokładnie wymieszało.
Ziemniaczki obieramy lub po prostu mocno myjemy, jeśli skórka jest tak cieniutka, jak pergamin. Ja piekąc młode ziemniaczki, takie malutkie, lubię zostawić skórkę. Jej smak przywodzi na myśl ziemniaki z ogniska;) Większe ziemniaki kroimy na pół, mniejsze zostawiamy w całości. Przekładamy je do miski, polewamy olejem, posypujemy ziołami, solą, pieprzem oraz ewentualnie ostrą papryką dla zaostrzenia smaku. Wszytko dokładnie mieszamy, by zioła dokładnie pokryły ziemniaczki. Jeśli używamy większych ziemniaków, można je najpierw podgotować przez ok. 10-15min., a potem obtoczyć w ziołach i zapiekać.
Ziemniaczki przekładamy na blachę Worek z kurczakiem i warzywami układamy na drugiej blasze. Najlepiej, by obie mieściły się obok siebie w piekarniku. Wówczas równocześnie będziemy mieć gotowe mięso i ziemniaki. Wsadzamy je do piekarnika nagrzanego do 180st.C na ok. 40-50min. Ziemniaczki należy 2-3 razy przemieszać. Danie idealnie komponuje się z białym winem:) Wspaniały posiłek na niedzielną ucztę!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz