Przygotowanie jajek w koszulkach (1 porcja):
Gotujemy wrzątek - woda na wysokośc ok. 10cm. Dolewamy ok. 2-3 łyżki octu, który przyspieszy tężenie jajka. Jajko wybijamy delikatnie do filiżanki tak, nby żółtko się nie rozpadło. W garnku łyżką intensywnie mieszamy wodę, by utworzył się wir. W jego środek szybkim ruchem wlewamy jajko, mieszamy, by jajko nabrało zwartej formy. Dotujemy ok. 1,5-2 min. Wyławiamy łyżką cedzakową i kładziemy na tosty.
Tosty przygotowałam z podsmażonego na oliwie chleba słonecznikowego, o którym wkrótce. Jajka polałam sosem musztardowym, który naprawdę świetnie komponuje się z jajkami!!! Mam wrażenie, że dzięki niemu to danie nabrało zupełnie innej jakości i wykwintności:)
SOS MUSZTARDOWY (na 1 porcję):
- 1 łyżeczka jogurtu bałkańskiego lub innego gęstego kremowego serka
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy. Można ewentualnie dodać odrobinę wody, gdyby konsystencja była za gęsta.
Smacznego!
uwielbiam te jajeczka:)
OdpowiedzUsuń