Przepis na chlebki pita wzięłam z bloga mniam...mniam.... Są bardzo delikatne, puchate. Autorka mówi, że wychodzą nadmuchane, mi niestety takie się nie udały. Były za to bardzo wyrośnięte, mogłam więc wyskubać środek i takie "kieszonki" nafaszerować;)
Składniki na chlebki (na 6 szt.):
- 250g mąki
- 20g świeżych drożdży
- ok. szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
Drożdże rozdrobnić i rozetrzeć z cukrem, dodać trochę letniej wody, 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na ok. 20min do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, sól dodać oliwę, rozczyn i wodę. Wyrobić dość luźne ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 - 2godz. Ciasto pokroić na 6 części, formowac kule i znów odłożyć na papier do pieczenia na ok 30min do wyrośnięcia. Piekarnik i blachę rozgrzać do 230 - 250C, papier z plackami przełożyć na gorącą blachę i piec ok. 10min.
Farsz:
- kawałek surowego łososia (może być też kurczak)
- ok. pół puszki kukurydzy
- ulubiona sałata (u mnie rzymska)
- pomidor
- cebula
- koperek, szczypiorek
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- ulubiony sos (u mnie czosnkowy)
Łososia smażymy w całym kawałku, następnie rozdrabniamy go na mniejsze kawałki. Solimy, pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny. Wszystkie warzywa kroimy/siekamy.
Podanie: można od razu napełnić przekrojone na pół chlebki (i jak u mnie wydrążone) smarując najpierw nieco wnętrze sosem czosnkowym, wykładając "ścianki" sałatą i upychając resztę składników. Można zrobić jak ja, czyli wszystkie składniki postawić na stole w miseczkach tak, by każdy mógł sobie sam komponować nadzienie. Radzę przed podaniem podgrzać chlebki - smakują o wiele lepiej.
ooo, jakie to pyszne! mam ochote, mam ochote! :-)
OdpowiedzUsuńpycha !! nic wiecej dodawac nie trzeba:) mniam
OdpowiedzUsuńOjej, kocham łososia całym swoim nadmorskim sercem! A tutaj nawet własnoręcznie robione bułeczki.. ;) cud miód!
OdpowiedzUsuń