Lato nieodparcie kojarzy mi się z cukinią. Przepadam za nią. A faszerowana i zapiekana - mięciutka, wręcz rozpływająca się w ustach - jest najlepsza. Sycący i smakowity obiadek idealny na lato. Cukinia stanowi idealną bazę dla różnych farszy.
Składniki (na 2 porcje):
- 1 średnia lub trochę większa cukinia w zależności od apetytów;)
- ok. 150g mięsa mielonego
- 5-6 łyżek suchej kaszy kuskus
- pół papryki
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki keczupu
- sól, pieprz, oregano
- twardy ser typu parmezan
Cukinię myjemy, przekrawamy wzdłuż i wydrążamy nasiona. Ja zostawiam nieco grubszy rant, by zachować jak najwięcej cukinii.
Kuskus zalewamy wrzątkiem 1cm powyżej kaszy. Odstawiamy do napęcznienia. Mięso podsmażamy wraz z pokrojoną w kosteczkę papryką. Gotowe mięso łączymy z kuskusem, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, keczupem. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy łódeczki z cukinii. Wierzch posypujemy startym serem i oregano. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego, podlewamy wrzątkiem na wysokość ok. 2cm i pieczemy ok. 25min w 200st.C. Wrzątek zabezpieczy cukinię i naczynie przed przypaleniem. W razie potrzeby trzeba go uzupełniać.
Smacznego!
Też bardzo lubię cukinię, taka z farszem jest przepyszna :D
OdpowiedzUsuń