sobota, 25 sierpnia 2012

CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM I KUSKUSEM

                   Lato nieodparcie kojarzy mi się z cukinią. Przepadam za nią. A faszerowana i zapiekana - mięciutka, wręcz rozpływająca się w ustach - jest najlepsza. Sycący i smakowity obiadek idealny na lato. Cukinia stanowi idealną bazę dla różnych farszy.


Składniki (na 2 porcje):

  • 1 średnia lub trochę większa cukinia w zależności od apetytów;)
  • ok. 150g mięsa mielonego
  • 5-6 łyżek suchej kaszy kuskus
  • pół papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki keczupu
  • sól, pieprz, oregano
  • twardy ser typu parmezan
Cukinię myjemy, przekrawamy wzdłuż i wydrążamy nasiona. Ja zostawiam nieco grubszy rant, by zachować jak najwięcej cukinii. 
Kuskus zalewamy wrzątkiem 1cm powyżej kaszy. Odstawiamy do napęcznienia. Mięso podsmażamy wraz z pokrojoną w kosteczkę papryką. Gotowe mięso łączymy z kuskusem, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, keczupem. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy łódeczki z cukinii. Wierzch posypujemy startym serem i oregano. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego, podlewamy wrzątkiem na wysokość ok. 2cm i pieczemy ok. 25min w 200st.C. Wrzątek zabezpieczy cukinię i naczynie przed przypaleniem. W razie potrzeby trzeba go uzupełniać. 

Smacznego!



1 komentarz:

  1. Też bardzo lubię cukinię, taka z farszem jest przepyszna :D

    OdpowiedzUsuń