Chleb ze zwykłej mąki pszennej i pszennej pełnoziarnistej. Z dodatkiem ziaren słonecznika. Bardzo smaczny, taki jakby słodkawy za sprawą ziaren. Zdecydowanie lepszy niż kupny;)
Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 250g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 25g świeżych drożdży
- 1 mała łyżeczka cukru
- 3-4 łyżki oliwy lub oleju
- ok. 300-400ml ciepłej wody
- 2 łyżeczki soli
- 2 garści ziaren słonecznika (lub wedle uznania)
Robimy rozczyn: drożdże rozpuszczamy w 100ml ciepłej wody wraz z łyżeczką cukru i mąki. Odstawiamy, by "ruszyły".
Mieszamy mąki, sól, słonecznik, olej, dolewamy rozczyn i podlewamy taką ilością ciepłej wody, aż powstanie elastyczne ciasto. Dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy na godz. do podwojenia objętości. Po tym czasie formujemy bochenek i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy początkowo 10min. w 220st.C., później ok. 1 godz. w 180st.C.
Ja zamiast piec w foremce, ułożyłam bochenek wprost na blasze. Niestety się "rozlał" i zrobił płaski. Lepiej użyć foremki:)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz