poniedziałek, 2 lipca 2012

KUSKUS Z BOBEM I SZYNKĄ DŁUGO DOJRZEWAJĄCĄ

               Obiad na szybko. Spontaniczny, kombinowany, na szybko. Z tego, co akurat miałam w lodówce. Wyszło smakowicie, jeśli ktoś lubi bób. Ja tak, i kuskus tez, a w połączeniu z szynką długo dojrzewającą typu prosciutto (np. schwarzwaldzka) otrzymujemy danie pyszne, lekkie ale sycące i bardzo ciekawe. Można użyć każdego innego mięsa, ale taka szynka nadaje przyjemnego, dymnego smaczku.


Składniki (na 2 porcje):

  • 1 szkl. suchej  kaszy kuskus
  • 0,5 opakowania bobu
  • kilka plastrów szynki typu prosciutto
  • 2 pomidory 
  • cebula, może być ze szczypiorem
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Kaszę moczymy we wrzątku (wody powinno by ok. 1 cm powyżej kaszy). Bób gotujemy do miękkości, obieramy z łupinek. Pomidory spażamy, obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę. Szynkę kroimy w kosteczkę. Cebulę siekamy, szklimy na oleju. Do cebuli dodajemy pomidory, smażymy aż pomidory się rozpadną. Wówczas dorzucamy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy aż się połączą i podgrzeją. Doprawiamy do smaku. Ot, cała robota. Nieco po studencku;)

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz