sobota, 30 czerwca 2012

ROSE

                 Drink z kategorii Contemporary Classics - Współczesny Klasyk - wg IBA (International Bartenders Association). Jednak co dziwne, szukając informacji na jego temat, jego tła historycznego,  bardzo trudno było mi cokolwiek znaleźć. Praktycznie w ogóle nie ma informacji o nim ani w internecie, ani w leksykonach barmańskich, przynajmniej tych przejrzanych przeze mnie. Więcej odniesień jest do drinka English Rose, który jednak różni się znacząco od Rose. Co do samego Rose, przepisy też nie są jednoznaczne - mniej więcej połowa wskazuje na gin jako ważny składnik tego drinka (obok pozostałych wymienianych przez IBA).
           Skąd zatem ten drink w takiej wariacji na liście IBA? Nie mam pojęcia. Ale czy to szkodzi? Absolutnie nie, gdyż jest to pyszny koktajl, bardzo kobiecy, słodki, ale nie za bardzo. Pyszny! Polecam na babskie wieczory:)


Składniki (w mojej wersji):
  • 20 ml likieru wiśniowego
  • 40 ml Vermuthu
  • 10 ml soku z truskawek
  • woda mineralna do dopełnienia
Wszystkie składniki mieszamy w shakerze i przelewamy do kieliszka koktajlowego z lodem. Dekorujemy wisienką i/lub truskawką.

Cheers!

Wersja orypinalna wg IBA:

  • 2 cl Kirsch
  • 4 cl Dry Vermouth
  • 3 dashes Strawberry syrup

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz