niedziela, 17 czerwca 2012

MUFFINKI Z PAPRYKĄ I FETĄ

                   Muffiunki na grecką nutę. Robiłam już podobne z szynk,a i suszonymi pomidorami. I z tego przepisu korzystałam tym razem. Wychodzą mięciutkie, lekko wilgotne, bardzo aromatyczne i sycące. Idealne na piknik, do szkoły/pracy/na uczelnię lub jako przekąska na podróż zamiast kanapki. 


Składniki (na 12-14 sztuk): 

  • 35 dag mąki
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 0,5 szkl. oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • sól, pieprz
  • 1 papryka (u mnie kilka płatów konserwowej)
  • 3/4 kostki fety
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • ser żółty
W osobnych miseczkach mieszamy składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, pieprz, rozmaryn) oraz mokre (jajka, mleko, olej). Do składników suchych dodajemy mokre, dorzucamy pokrojone w kosteczkę paprykę i fetę i wszystko razem krótko mieszamy - dosłownie kilka ruchów, tylko do połączenia składników. Mogą pozostać grudki. Tak przygotowanym ciastem wypełniamy  metalowe foremki do muffinek z papilotkami lub silikonowe foremki. Ja piekłam w papilotkach i formie silikonowej o kształcie róży;) Piec ok. 25-30 min. w 180st.C. Na 5min. przed końcem można posypać startym serem i dopiec aż ser się rozpuści i lekko zezłoci.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz