czwartek, 14 czerwca 2012

CHLEB PSZENNO-ŻYTNI Z MIODEM I SEZAMEM

                Bardzo fajny chlebek:) Pyszny i aromatyczny. Z baaardzo delikatnym posmakiem miodu. Liczyłam, że będzie bardziej wyczuwalny, dlatego następnym razem dam go więcej. I jak wyrósł!
Przepis z bloga Spiżarnia z moimi zmianami.


Składniki (na 1 bardzo wyrośnięty bochenek lub 2 mniejsze):

  • 400g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 400g mąki żytniej 
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 30g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • 600 ml ciepłej wody
  • ziarna sezamu do posypania chleba

Przygotowujemy zaczyn - w miseczce łączymy drożdże z 300ml ciepłej wody, łyżką mąki pszennej i łyżeczką cukru. W misce mieszamy mąkę, sól, dolewamy zaczyn, resztę wody, oliwę i miód.
Wyrabiamy energicznie przez 5-10 minut. Dobrze wyrobione ciasto przekładamy do 1 długiej keksówki lub dzielimy na dwie części i wypełnić każdą foremkę, dobrze dociskając do narożników. Smarujemy oliwą lub olejem, posypujemy sezamem. W ten sposób będzie się bardzo dobrze trzymał, nie odpadnie, jak w przypadku gdy posmaruje się ciasto wodą. Przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto urośnie do krawędzi foremek (około 1 godz). Mi wyrosło lekko ponad krawędź, a w piekarniku urosło jeszcze bardziej!:D Piec 40-50min. 
w 200st.C.

Smacznego!


1 komentarz:

  1. Cieszę się, ze przepis się przydał, choć u Ciebie to zupełnie inny chleb. Pszenno-żytni, piękny!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń