środa, 23 maja 2012

MUFFINKI Z SZYNKĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI

               Jakiś czas temu trafił mi się wyjazd do Warszawy. Na drogę zamiast tradycyjnych kanapek przygotowałam wytrawne muffinki. I to był strzał w dziesiątkę! Szybka przekąska, sycąca, ale nie zapychająca, a przy tym jaka smaczna! Te same składniki co w kanapce, a efekt o niebo fajniejszy;) Tylko koleżanka żałowała, że nie na słodko, łasuszek;) 



Składniki (na 12-14 sztuk): 
  • 35 dag mąki
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 0,5 szkl. oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • sól, pieprz
  • kilka grubych plastrów ulubionej wędliny
  • kilka suszonych pomidorów
  • 1 łyżka keczupu lub koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka świeżego rozmarynu
  • ser żółty
W osobnych miseczkach mieszamy składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, pieprz, rozmaryn) oraz mokre (jajka, mleko, olej). Do składników suchych dodajemy mokre, dorzucamy pokrojone w kosteczkę wędlinę i pomidory i wszystko razem krótko mieszamy - dosłownie kilka ruchów, tylko do połączenia składników. Mogą pozostać grudki. Tak przygotowanym ciastem wypełniamy  metalowe foremki do muffinek z papilotkami lub silikonowe foremki. Piec ok. 25-30 min. w 180st.C. Na 5min. przed końcem można posypać startym serem i dopiec aż ser się rozpuści i zezłoci.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz