Składniki (na 12-14 sztuk):
- 35 dag mąki
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 0,5 szkl. oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- sól, pieprz
- kilka grubych plastrów ulubionej wędliny
- kilka suszonych pomidorów
- 1 łyżka keczupu lub koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka świeżego rozmarynu
- ser żółty
W osobnych miseczkach mieszamy składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, pieprz, rozmaryn) oraz mokre (jajka, mleko, olej). Do składników suchych dodajemy mokre, dorzucamy pokrojone w kosteczkę wędlinę i pomidory i wszystko razem krótko mieszamy - dosłownie kilka ruchów, tylko do połączenia składników. Mogą pozostać grudki. Tak przygotowanym ciastem wypełniamy metalowe foremki do muffinek z papilotkami lub silikonowe foremki. Piec ok. 25-30 min. w 180st.C. Na 5min. przed końcem można posypać startym serem i dopiec aż ser się rozpuści i zezłoci.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz