Przepis z bloga Wino i oliwki.
Składniki (na 1 brytfankę 23cm):
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. mąki żytniej
- garść płatków zbożowych (żytnie, pszenne, jęczmienne, owsiane)
- 1 łyżeczka soli
- 25 g drożdży świeżych
- 350 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- sezam
Robimy zaczyn: w połowie wody rozrabiamy drożdże z cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy na 15min.
Do miski przesiewamy mąki, dodajemy sól, płatki i zaczyn. Mieszamy. Wlewamy resztę ciepłej wody, ocet i wyrabiamy ręką ciasto 5-10 minut. Przekładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wyrównujemy wierzch zmoczoną w ciepłej wodzie ręką, smarujemy oliwą i posypujemy sezamem. Dzięki oliwie ziarna będą się trzymać i nie odpadną za szybko. Sama woda nie spoi ich z chlebem. Odstawiamy chleb pod przykryciem (ściereczką) na 40 minut do 1 godziny. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 210st.C i pieczemy przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180-190 stopni i pieczemy jeszcze 35 minut. Upieczony chleb postukany od spodu wydaje głuchy dźwięk. Bochenek wyciągamy z formy, wykładamy na kratkę i czekamy do ostygnięcia.
Smacznego!
Zapraszam do akcji Domowe Pieczywo dla Alergika:) Twój chleb wspaniale się w nią wpasowuje, zasady akcji na Durszlaku.
OdpowiedzUsuń