środa, 13 czerwca 2012

MŁODA KAPUSTKA

                  Obowiązkowy punkt każdej kulinarnej wiosny. Mama taką robi, robię i ja. Bardzo lubię. Obowiązkowo z młodymi ziemniaczkami z koperkiem:)


Składniki (na 4-5 porcji):

  • główka młodej kapusty
  • 1 dłuższe lub 2 krótsze pętka kiełbasy
  • 1 marchewka
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
Kapustę w miarę drobno siekamy lub szatkujemy. Wrzucamy do garnka, podlewamy wodą, ale nie za bardzo, gotujemy. Marchewkę ścieramy na tarce i dodajemy do kapusty wraz z posiekaną cebulą, koperkiem, pokrojoną w ćwierć-plasterki kiełbasą oraz liściem i zielem. Doprawiamy koncentratem i sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Dotujemy do miękkości mieszając i podlewając nieco wodą, by się nie przypaliło.

Smacznego!


1 komentarz: