Składniki (na 3 porcje):
- pęczek białych szparagów
- 1,5 litra bulionu (z braku czasu zrobiłam z kostki)
- 0,5 szkl. śmietany
- 2-3 łyżki mąki
- 1 jajko
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Grzejemy bulion, w którym gotujemy do miękkości pokrojone szparagi. Główki wrzucamy na końcu dosłownie na 3min. Są wystarczająco delikatne, szybko się ugotują. Wyławiamy wszystkie główki i odkładamy na bok, dodamy je później w całości, posłużą przy okazji do dekoracji. Gdy szparagi są bardzo miękkie, miksujemy je wraz z wywarem blenderem lub mikserze. Całość przecedzamy przez sito, by odseparować włókna. Stawiamy na mały ogień. Mieszamy śmietanę z mąką i jajkiem, hartujemy chochlą wywaru ze szparagami i dolewamy do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wrzucamy główki i gotowe! Podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz