poniedziałek, 21 maja 2012

ZUPA KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW

                Ciepło i słonecznie za oknem. Stragany uginają się od kolorowych warzyw. Sezon szparagowy w pełni. A mnie naszła ochota na zupę, taką aksamitną, delikatną, lekką i z... delikatną nutką elegancji;) Taką dla mnie jest krem ze szparagów. Zupa prosta, smakowita, nawet wykwintna. Idealna na takie słoneczne dni:)


Składniki (na 3 porcje):

  • pęczek białych szparagów
  • 1,5 litra bulionu (z braku czasu zrobiłam z kostki)
  • 0,5 szkl. śmietany 
  • 2-3 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Grzejemy bulion, w którym gotujemy do miękkości pokrojone szparagi. Główki wrzucamy na końcu dosłownie na 3min. Są wystarczająco delikatne, szybko się ugotują. Wyławiamy wszystkie główki i odkładamy na bok, dodamy je później w całości, posłużą przy okazji do dekoracji.  Gdy szparagi są bardzo miękkie, miksujemy je wraz z wywarem blenderem lub mikserze. Całość przecedzamy przez sito, by odseparować włókna. Stawiamy na mały ogień. Mieszamy śmietanę z mąką i jajkiem, hartujemy chochlą wywaru ze szparagami i dolewamy do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wrzucamy główki i gotowe! Podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz