Składniki:
- liście z pęczku botwinki
- kilka rzodkiewek, najlepiej o ostrym smaku
- ok. 1/4 lub 1/3 dużej puszki tuńczyka (może byc w oleju lub w sosie własnym)
Na sos a'la vinegret:
- 1 łyżki wody
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- pół łyżeczki musztardy
- parę kropli soku z cytryny
- sól, pieprz, ew. ciut cukru lub miodu
Liście botwinki siekamy lub rwiemy na kawałki, rzodkiewki kroimy na półplasterki, tuńczyka bardzo dokładnie odsączamy z zalewy. Wszystko wrzucamy do miski. Składniki na sos wlewamy do słoika, zakręcamy i energicznie mieszamy jak w szejkerze. Polewamy sałatkę i gotowe:) Uwaga! Polewamy w ostatniej chwili przed podaniem sałaty, inaczej liście rozmiękną i będą blee;)
Smacznego!
Az mi slinka pociekla! Salatka faktycznie zapowiada sie lekko i pysznie:)
OdpowiedzUsuńZapraszam do odwiedzin. Opublikowalam galerie broszek. Przepraszam ze tak pozno...
Pozdrawiam serdecznie!
Wiosna w pełni-super suróweczka!
OdpowiedzUsuń