poniedziałek, 28 maja 2012

SAŁATKA Z LIŚCI BOTWINKI I TUŃCZYKA

                 Była zupa z botwinki, zostały mi jej liście, które są bardzo smaczne. Zrobiłam z nich niezwykle smakowitą surówkę. Liście botwinki w połączeniu z tuńczykiem okazały się zaskakująco dobrym duetem. Do tego rzodkiewka dla zaostrzenia smaku, do pochrupania i dla koloru... i mamy iście wiosenną, lekką sałatkę:)


Składniki:

  • liście z pęczku botwinki
  • kilka rzodkiewek, najlepiej o ostrym smaku
  • ok. 1/4 lub 1/3 dużej puszki tuńczyka (może byc w oleju lub w sosie własnym)
Na sos a'la vinegret:
  • 1 łyżki wody
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki musztardy
  • parę kropli soku z cytryny
  • sól, pieprz, ew. ciut cukru lub miodu
Liście botwinki siekamy lub rwiemy na kawałki, rzodkiewki kroimy na półplasterki, tuńczyka bardzo dokładnie odsączamy z zalewy. Wszystko wrzucamy do miski. Składniki na sos wlewamy do słoika, zakręcamy i energicznie mieszamy jak w szejkerze. Polewamy sałatkę i gotowe:) Uwaga! Polewamy w ostatniej chwili przed podaniem sałaty, inaczej liście rozmiękną i będą blee;)

Smacznego!



2 komentarze:

  1. Az mi slinka pociekla! Salatka faktycznie zapowiada sie lekko i pysznie:)
    Zapraszam do odwiedzin. Opublikowalam galerie broszek. Przepraszam ze tak pozno...

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiosna w pełni-super suróweczka!

    OdpowiedzUsuń