wtorek, 8 maja 2012

RYŻ Z PIECZARKAMI I KURCZAKIEM

                     Kilka składników, parę ruchów łopatką po patelni i pyszne, sycące danie gotowe. Pieczarki i kurczak to para bardzo się lubiąca. A gdy w towarzystwie pojawia się ryż ze śmietanką... mlaskaniom nie mam końca;)


Składniki:

  • 2 szkl. suchego (nieugotowanego ryżu)
  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • kilka dużych pieczarek
  • cebulka, najlepiej ze szczypiorem
  • 300ml śmietany kremówki
  • majeranek, tymianek
  • sól, pieprz
Ryż gotujemy al dente. W tym czasie osobno podsmażamy pokrojonego w kosteczkę kurczaka oraz posiekane pieczarki z cebulką. Gdy ryż jest gotowy, odcedzamy go, płuczemy i mieszamy na głębokiej patelni lub w garnku z kurczakiem, pieczarkami oraz przyprawami. Wszystko zalewamy śmietaną i podgrzewamy na wolnym ogniu. Doprawiamy do smaku. Na koniec posypujemy szczypiorem. 

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz