wtorek, 24 kwietnia 2012

ROLADKI Z KURCZAKA

                   Bardzo smaczny obiad. Któż nie zna tej wariacji na temat kurczaka. Soczyste mięso i środek-niespodzianka;) U mnie dość zachowawczo - ser i papryka. Rodzinka się nie zgodziła na suszone pomidory z mozzarellą, a tym bardziej na ser pleśniowy z orzechami. A szkoda. Niech żałują, bo wyszłoby palce lizać!;) 


Składniki (na 4 osoby):

  • 2 podwójne piersi z kurczaka na osobę
  • pół papryki
  • kawałek żółtego sera (u mnie wędzony, by smak był wyrazisty)
  • sól, pieprz
  • jajko i bułka tarta do panierki
  • olej do smażenia
Piersi przekrajamy na dwie, rozbijamy tłuczkiem przez folię spożywczą (by zbytnio nie uszkodzić mięsa i nie zabryzgać sobie kuchni;')). Piersi solimy i pieprzymy z każdej strony. Można także posypać ulubionymi ziołami. Na jednym z końców piersi kładziemy pokrojoną w słupki i lekko podsmażoną paprykę (1-2 szt.) oraz ser również pokrojony w słupki. Pierś ciasno zwijamy. Spinamy ją kilkoma wykałaczkami uważając, by nie było żadnych dziur, w przeciwnym razie ser wycieknie i się przypali. panierujemy w jajku i bułce. Smażymy lub pieczemy na rumiano.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz