Składniki (na formę 28cm):
Ciasto:
- 350g mąki
- 150g zimnego masła
- 70g cukru pudru
- żółtko
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 4 łyżki wody
Do przybrania:
- puszka gotowej masy kajmakowej (u mnie o smaku orzechowym)
- bakalie wedle uznania i fantazji - u mnie płatki migdałowe, rodzynki, pestki dyni,, wiórki kokosowe
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ja najpierw siekam wszystkie składniki nożem, a potem szybko zagniatam. Owijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki lub zamrażarki na ok. 30min. Potem rozwałkowujemy, wykładamy nim formę, nakłuwamy gęsto widelcem i pieczemy ok. 25-30 min. w 180st.C. Studzimy placek. Ostudzony spód smarujemy masą kajmakową i dekorujemy bakaliami.
Smacznego!
P.S. Wesołego Alleluja!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz