wtorek, 10 kwietnia 2012

JAJKA ŁOSOSIOWE, PIECZARKOWE I SZCZYPIORKOWE

                Poświątecznie, powielkanocnie. A jak Wielkanoc to i jajka. Moje ulubione - z łososiem oraz pieczarkami. A dla tradycjonalistów ze szczypiorkiem. Może być coś bardziej wiosennego i wielkanocnego?:)



Składniki (na 3 jajka każdego rodzaju):

Jajka łososiowe

  • żółtka z 3 jaj
  • ok. 50-60g łososia wędzonego (u mnie wędzony na ciepło - nie jest słony)
  • łyżka majonezu
  • łyżka drobniutko posiekanego koperku
  • kilka kropel soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
Wszystko razem (poza koperkiem) miksujemy blenderem, mieszamy z koperkiem, doprawiamy do smaku i już - faszerujemy jajka.

Jajka pieczarkowe
  • żółtka z 3 jaj
  • 5-6 nie za dużych pieczarek
  • 1-2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz do smaku
Pieczarki drobno siekamy, podsmażamy, odstawiamy do wystygnięcia. Łączymy z pozostałymi składnikami - odłożyłam łyżkę pieczarek na później. Wszystko miksujemy blenderem, doprawiamy do smaku, w tym momencie dodałam odłożone drobno przesiekane pieczarki, by dodać farszowi tekstury i wyrazistszego smaku pieczarek. I już:)

Jajka ze szczypiorkiem
  • żółtka z 3 jaj
  • pół pęczka szczypiorku
  • 1-2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz do smaku
Szczypiorek drobniutko posiekać, połączyć z pozostałymi składnikami.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz