Dotąd podawałam ją po prostu w sosie własnym z dużą ilością cebulki. Teraz miałam w lodówce paprykę i resztkę pasty paprykowej, więc je spożytkowałam dodając do sosu własnego. Połączenie wyszło pyszne. Sosik palce lizać!
Składniki (na 5-6 porcji):
- 700g wątróbki drobiowej
- kilka łyżek mąki
- 2-3 cebule
- 1 duża papryka
- 1/2-1 tubka pasty paprykowej (miałam pół i tyle dałam, ale jeszcze lepiej byłoby dodać całą)
- ziele angielskie, liść laurowy
- sól, pieprz, papryka słodka, majeranek
- woda
- olej do smażenia
Wątróbkę umyłam, większe kawałki przekroiłam na pół. Obtoczyłam je w mące i obsmażyłam na oleju. Przełożyłam do dużego garnka. Na tej samej patelni podsmażyłam cebulę, którą dodałam do wątróbki. Paprykę pokroiłam w drobną kosteczkę i wrzuciłam do garnka. Wszystko podlałam wodą tak, by zakryć zawartość garnka. Dorzuciłam zioła i przyprawy. Gotowałam na małym ogniu ok. 30-40 min. W połowie tego czasu dodałam pastę paprykową. Raz czy dwa dolałam nieco wody, gdy płyn za bardzo odparował. Można jeszcze doprawić do smaku. Podawałam z kaszą jęczmienną. Pyszne! Najbardziej lubię ten sos;)
Smacznego!
Fajne z pastą paprykową, musimy spróbować
OdpowiedzUsuń