Składniki:
- 18 g drożdży świeżych (dałam ok. 40dg)
- 500 ml ciepłej wody
- 60 ml oleju lub oliwy z oliwek
- 4 łyżeczki soli
- 4.5szkl. mąki pszennej
- garść suszonego rozmarynu
- 2-3 ząbki czosnku
Z drożdży, 2/3 szkl. ciepłej wody, łyżki mąki i łyżeczki cukru zrobiłam rozczyn, odstawiłam na 15 min. do wyrośnięcia. Wymieszałam mąkę, sól, rozmaryn i przeciśnięty czosnek. Rozczyn wlałam do mąki. Dodałam powoli olej/oliwę . Wyrabiałam aż ciasto było gładkie i elastyczne. Odstawiłam w
ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 h. Po tym czasie ciasto podzieliłam na 2 części. Uformowałam 2 bochenki (jeden wyszedł mi nieco mniejszy), większy przełożyłam do keksówki, mniejszy na balchę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiłam do napuszenia na ok. 1 godzinę.
Piekarnik nagrzałam do 220 stopni, wstawiłam chleby od razu zmniejszając temp. do
200 stopni. Piec około 20 minut, nastepnie zmniejszyć do 180 stopni i piec
kolejne 20 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz