niedziela, 4 marca 2012

TARTA Z ZIEMNIACZANYM PUREE

            Włoski wieczór z przyjaciółką. Tarta. Wino. Włoski przepis, ponoć;) W książce, z której został zaczerpnięty, znajdował się w kategorii "Przystawki". Jednak jak dla nas to samowystarczalne danie. Bardzo sycące i rozgrzewające. Dla wielbicieli ziemniaków będzie idealne. Kremowe zapiekane z porami puree smakuje wybornie!


Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1kg ziemniaków
  • 1 por
  • 1 szkl. mleka
  • 100g sera twardego typu parmezan
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Ziemniaki ugotowałyśmy, ugniotłyśmy na puree. Pora pokroiłyśmy w cienkie plasterki, podsmażyłyśmy, dodałyśmy do ziemniaków. Dolałyśmy mleko, dosypałyśmy 60g startego sera. Całą masę dokładnie wymieszałyśmy. Formę wyłożyłyśmy ciastem francuskim zostawiając wyższy rant. Masę ziemniaczaną wyłożyłyśmy na ciasto. Zapiekałyśmy w piekarniku nagrzanym do 210 st.C ok. 30 min. Na 10 min przed końcem posypałyśmy resztą sera. 

Smacznego!


1 komentarz: